All personal på Karolinska sjukhusets akutmottagning måste nu bära larm
SVERIGE Nu måste all personal på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset bära larm. – Det är allt oftare jävligt stökigt, allt oftare blir man hotad, allt oftare blir man puttad, allt oftare kommer det in patienter som inte bara gråter för sin smärta utan för att det varit totalt kaos på vägen in till akuten, säger en anställd som jobbat i sjukvården i 30 år till Nyheter Idag.
Arbetsmiljön på flera akutmottagningar har försämrats kraftigt. Dagens Nyheter rapporterar att alla anställda på Karolinska universitetssjukhuset i Solna nu måste bära ”bråklarm”. Tidningen har talat med Mikael Nilsson som är skyddsombud på akutmottagningen och han menar att otryggheten har en koppling till det ökande våldet i samhället.
– Det är ett uppseglande problem. Det grova våldet med fler vapen i omlopp och fler motsättningar i samhället påverkar också arbetet på akutmottagningen. När det gäller händelser som den på Drottninggatan och gängkriminaliteten, så är man lite tagen på sängen inom sjukvården. Hot och våld är ett arbetsmiljöproblem och där vill vi ha nolltolerans, säger han.
”De puttar, gapar, bråkar, slåss”
Nyheter Idag har talat med en sjukvårdsanställd på Karolinska som arbetat inom vården i 30 år. Personen vill inte gå ut med eget namn av rädsla för konsekvenser från chefer. Den anställde har bra koll på vad som sker på akutmottagningen och berättar att situationen snabbt förvärrats de senaste åren.
– De puttar, gapar, bråkar, slåss. Det är jävligt mycket stök, det är det. Det är det man pratar om just nu. Utvecklingen går så mycket snabbare, säger hen om eskalerande våldet.
Som en konsekvens har alla stora akutmottagningar i Stockholm en utökad bemanning med väktare jämfört med hur det såg ut för några år sedan, berättar den anställde.
– Det är ständigt väktare på akuten på de stora sjukhusen, Karolinska Solna, Karolinska Huddinge, SÖS och Danderyd.
Den 15 augusti berättar Nyheter Idag om ett storbråk på akutmottagningen på Karolinska i Solna. Detta var i direkt anslutning till att en person sköts ihjäl i Östberga samma dag. Enligt uppgifter slogs inredning sönder på mottagningen och polis tillkallades när ett 40-tal personer uppträdde hotfullt och stökigt. Och det var ingen engångsföreteelse, berättar den sjukvårdsanställde.
– Det handlar om dessa unga killar som inte har respekt för någon. De har inte respekt för sjukvårdspersonal, inte för polis, inte för ambulans och inte för räddningstjänst. De tror att med visst beteendemönster kan de göra precis vad som helst. Vi ska visa dom respekt, men de visar inte respekt för någon annan.