”Alla behöver sex” – afghansk migrant försökte våldta ICA-personal

Foto: Google Maps/Polisen
  • Lördag 30 jan 2021 2021-01-30
E-post 1484

VÄSTERBOTTEN När en 20-årig afghan för en kort stund hamnade ensam med en kvinnlig anställd i ICA-butik försökte han våldta henne, något Samnytt och Norran tidigare rapporterat om. Under häktningsförhandlingen erkände mannen gärningen med orden att det inte är avgörande om tjejen vill ha sex eller inte och att ”alla behöver sex”. Men det kan bli svårt att utvisa mannen vid en fällande dom visar handlingar som Nyheter Idag tagit del av.

Den afghanske mannen saknar asylskäl som flykting. Han har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och fick istället permanent uppehållstillstånd 2017 som alternativt skyddsbehövande enligt ett yttrande från Migrationsverket. Vidare uppger Migrationsverket att det finns hinder för att utvisa mannen till Afghanistan om han döms och utvisas.

Det var tidigt på kvällen den 14 januari som mannen kom in på ICA Supermarket i den västerbottniska orten. Inne i butiken hamnade han tillfälligt i ett biutrymme tillsammans med en kvinnlig anställd i samband med att ett visst ärende skulle göras enligt Norran.

Då såg han sin möjlighet och beväpnad med kniv försökte han våldta henne.

Kvinnan skrek på hjälp vilket fick afghanen att ta till flykt. En timme efter våldtäktsförsöket kunde mannen gripas i sin lägenhet.

Mannen är nu häktad misstänkt på sannolika skäl för försök till grov våldtäkt.

– Här vägs in vilka uppgifter mannen själv lämnade och vad hans avsikter var vid händelsen, säger åklagare Magnus Öhrn till Norran.

– Min klient gjorde sig av med kniven under det korta händelseförloppet, vilket vi menar tyder på att det inte handlar om ett grovt brott, säger mannens advokat Jens Nyström.

Under häktningsförhandlingen erkände afghanen och gav sin syn på saken.

– Det inte är avgörande om tjejen vill ha sex eller inte. Alla behöver ha sex.

Afghanen är tidigare dömd för misshandel och olaga hot. Då dömdes han till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

I en personutredning som Nyheter Idag har tagit del av framkommer att afghanen försörjer sig på CSN-stöd, använder cannabis och morfin i perioder och själv ”beskriver att han i vissa situationer använder sig av våld”.

I utredningen konstateras också att han har ”attityder och värderingar som bedöms kunna öka risken för återfall i brott”.

En ledtråd till hans våldtäktsförsök ges också.

”[Afghanen] uppger att han i vissa situationer har svårigheter att bedöma när motparten ger samtycke till sexuellt umgänge.”

Åtal ska vara väckt senast den 5 februari.

Läs även: Rekordmånga blev svenska medborgare under 2020 – syrier och afghaner i topp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag