Allt fler afghaner vägrar åka tillbaka frivilligt efter avvisningsbeslut

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 23 jun 2019 2019-06-23
E-post 6017

SVERIGE Ett 50-tal afghaner har återvänt frivilligt till Afghanistan under 2019 vilket är en kraftig minskning från tidigare år, uppger Sveriges Radio. Samtidigt är det få som tvångsutvisas – knappt 100 hittills i år. – De som är kvar i Sverige är personer som inte vill återvända, säger Terje Tonvik, verksamhetsexpert på Migrationsverket till Sveriges Radio.

2016 återvände över 800 afghaner frivilligt. Hittills under 2019 – ett 50-tal.

– När det var så många som återvände 2016 så var det personer som vill återvända. De som är kvar i Sverige är personer som inte vill återvända. Alltså det är ju en väldigt komplicerad uppgift att kunna övertyga, övertala, motivera – beroende på hur man ser det – att en person ska göra någonting som den inte vill, för det är det som det i grunden handlar om. Då är arbetet just gentemot Afghanistan jättesvårt, säger Terje Torvik.

Numera finns ett samarbetsavtal med Afghanistan om återvändande.

– Dels så handlar det ju om att Sverige ingick i ett samförståndsavtal med Afghanistan 2016. Vi satte en återvändandesambandsman i Kabul 2017. När vi har fått arbeta med det här så har det skapats förutsättningar för ett bättre samarbetsklimat med afghanska myndigheter, säger Patrik Engström, gränspolisens chef till Sveriges Radio.

Trots det har bara knappt 100 afghaner tvångsutvisats fram till sista april i år. I fjol tvångsutvisades 151 personer till Afghanistan – en ökning från 24 under 2016.

Antalet migranter som återvänder frivilligt till sina hemländer fortsätter generellt att minska. Trenden är tydlig sedan 2016 då 14 924 ärenden om frivilligt återvändande avslutades. 2018 återvände 8 699 personer frivilligt. Antalet migranter som avviker och undviker utvisning har legat på ungefär samma nivå sedan 2016, en smärre ökning har skett till 6 195 personer 2018 enligt Migrationsverket.

Tidigare har motioner i riksdagen om att förse migranter som fått avslag med fotboja röstats ner. I Finland är frågan uppe på regeringsnivå, rapporterar Helsingin Sanomat/TT.

Dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) – som senare fick avgå för sin roll i Transportstyrelsenskandalen – uppgav 2016 att uppemot 80 000 migranter skulle komma att utvisas efter att 163 000 ansökt om asyl under 2015. I en intervju med SVT uppgav Ygeman att det fanns en betydande risk för att migranter som fått avslag skulle hålla sig kvar i landet.

– Det finns en betydande risk. Därför måste vi göra det så svårt som möjligt: i logistiken när man fått ett besked att man inte får stanna, men också slå mot de arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft, och den utsatta situation som människor befinner sig i, så det blir så olönsamt som möjligt att stanna kvar illegalt, sade Ygeman.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av de som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag