Allt fler söker asyl – så vill regeringen minska invandringen

Bild: Sveriges riksdag/FT Bild
  • Fredag 18 nov 2022 2022-11-18
E-post

Antalet som söker asyl i Sverige ökar igen, efter en minskning under pandemin, från 11 000 förra året till över 15 000 enligt årets prognos. Nu vill den nya migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) att antalet asylsökande minskar igen, rapporterar TT.

– Givet hur många som kommit hit men inte kommit in i det svenska samhället på riktigt kan vi inte fortsätta att ha de nivåerna på asylinvandringen, säger Malmer Stenergard till TT.

Under de senaste åren har Sverige tagit emot fler asylsökande än övriga nordiska länder tillsammans, och den nya regeringens ambition är att antalet ska ned rejält. Men något antal vill Malmer Stenegard inte ange.

– Jag kan inte siffersätta. Men min målsättning är att det ska vara betydligt färre, säger hon till TT.

Läs även: Migrationsverkets generaldirektör: Invandringen kommer minska om Tidöavtalet genomförs

Malmer Stenegard kan inte heller svara på när minskningen av asylsökande har genomförts, utan säger att resultaten kommer att komma stegvis.

– Det är många åtgärder på ett brett område och nånting man kommer att se stegvis effekt av. Det stora paradigmskiftet kommer på längre sikt, säger Stenegard.

Bland de effekter som kommer märkas tidigt finns minskningen av antalet kvotflyktingar från 5 000 till 900, som kommer nästa år. Malmer Stenegard säger också att det bör gå snabbt att få ned antalet anhöriginvandrare och sådana som får stanna av humanitära skäl.

En stor del av dagens invandring till Sverige består av arbetskraftinvandrare, där ett lagförslag om nytt lönegolv och en lista på ovälkomna yrkeskategorier väntas få ned antalet.

– Jag ställer mig frågande till att Sverige behöver ta in ett par tusen personer för att jobba inom städ, snabbmatsrestauranger och som tidningsbärare, samtidigt som vi har så många här som försörjer sig genom bidrag och inte en egen lön, säger Malmer Stenergard till TT.

Nyligen har Migrationsverkets generaldirektör Mikael Rinnebvik sagt till SVT att den invandringspolitik som presenteras i Tidöavtalet kommer minska invandringen till Sverige rejält.

– En stor minskning, det kan man nog säga säkert, säger Ribbenvik till SVT.

Ribbenviks uttalande står i bjärt kontrast till förre migrationsminister Morgan Johanssons påstående om att invandringen till Sverige redan hösten 2019 låg på EU:s miniminivå.

– Vi stramade ju åt lagstiftningen så att den nu är nere på EU:s miniminivå, sade Johansson i riksdagsdebatt med Richard Jomshof i oktober 2019.

Läs även: Morgan Johansson om invandringen: ”Nere på EU:s miniminivå”

Läs även: Så gick det med ”EU:s miniminivå” – Sverige ger uppehållstillstånd till nästan 3 gånger fler asylmigranter än nordiska grannarna

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag