Morgan Johansson om invandringen: ”Nere på EU:s miniminivå”

  • Fredag 25 okt 2019 2019-10-25
E-post 4239

STOCKHOLM I en debatt i riksdagen med Richard Jomshof erkänner migrationsministern Morgan Johansson (S) att Stefan Löfvens regering tappade kontrollen över migrationen 2015. Men idag är invandringen på EU:s miniminivå enligt Morgan Johansson. – Vi har ingen massinvandring till Sverige, sade Johansson.

På torsdagen blev det en rivig debatt i riksdagens kammare mellan Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof och Morgan Johansson (S). Morgan Johansson gick in stället för demokratiminister Amanda Lind (MP), som Richard Jomshof hade ställt en interpellationsfråga till, om hon kunde tänka sig att verka för en folkomröstning om invandring.

Redan inledningsvis avklarades att Morgan Johansson inte tänker verka för att någon sådan omröstning blir av. Sedan började Jomshof och Johansson, som har möts i talarstolen flera gånger tidigare, att debattera.

Richard Jomshof inledde med att säga att svensk invandringspolitik under lång tid varit extrem. Jomshof varnade också för en växande islamismering och en importerad antisemitism. Något som han menar inte bara märks av i invandrartäta segregerade förorter längre.

–Detta socialliberalernas mångkulturalismexperiment håller på att rasera precis allt, sade Jomshof som även tog upp att människor som haft en avvikande uppfattning om invandringsfrågan råkat illa ut.

– Den som har vågat säga ifrån eller ifrågasätta det jag många gånger anser vara ett totalt vansinne har förlöjligats och smutskastats. Ibland har människor hotats och misshandlats. Vissa har blivit utslängda av sina fackförbund, och andra har blivit av med sina arbeten. Samtidigt har socialister och liberaler, många gånger med hjälp av medierna, spridit alltifrån skönmålningar och halvsanningar till rena lögner om invandringspolitik, sade Jomshof som fick svar av Morgan Johansson.

– Vi har ingen massinvandring till Sverige, sade Morgan Johansson och fortsatte:

– Sanningen är den att om vi tittar på antalet asylsökande så är det det lägsta antalet asylsökande på 13 år. Av de som kommer till Sverige och söker asyl är bifallsandelen 27 procent. Det är alltså mer än två tredjedelar av de som ansöker om asyl som inte får asyl och därmed får lämna Sverige.

Sedan återanvände Morgan Johansson ett uttryck som statsminister Stefan Löfven tidigare använt om asylinvandringen – ”EU:s miniminivå”. Johansson erkände också att 2015 tappade regeringen kontrollen på asylmigrationen.

– Vi stramade ju åt lagstiftningen så att den nu är nere på EU:s miniminivå. Frågan är hur regelverket ska se ut när lagstiftningen löper ut om två år. Jag kan garantera alla som lyssnar på denna debatt att jag inte tänker medverka till att vi återigen tappar kontrollen på det sätt vi gjorde 2015. Dit ska vi inte igen, bedyrade Morgan Johansson.

Till och med september hade 89 120 personer fått uppehållstillstånd i Sverige under 2019. Förutom 13 212 asylmigranter har även anhöriginvandrare (22 961), arbetsinvandrare (33 800), EU/EES-medborgare och studenter kommit till Sverige.

Richard Jomshof hänvisade till de uppgifter som SVT nyligen publicerade om att nästan 20 procent av folkbokförda i Sverige är utrikesfödda. Nästan en fördubbling sedan år 2000. Jomshof talade också om en tidigare tradition av invandring mellan de nordiska grannländerna.

– Men det vanligaste landet bland dem som är utrikesfödda i Sverige är inte längre Finland, utan Syrien och Irak har gått om Finland. Då talar vi inte om en förändring på hundratals år, som den vi har haft med Finland, utan vi talar om några tiotal år eller endast några år. Resultatet är tydligt; vi ser det i förorter och i kommuner i form av utanförskap, segregation, splittring, havererad välfärd, våld och islamisering, sade Jomshof som dock påpekade att det alltid funnits invandring till Sverige och att det kommer fortsätta finnas invandring.

Jomshof hyllade också den tidigare arbetskraftsinvandringen från Europa på 50- och 60-talen.

– Den invandringen var ju någonting vi behövde – den var fördelaktig, till skillnad från den invandring vi ser nu, som är tärande. Det är raka motsatsen, därav de problem vi i dag ser, sade Jomshof som sedan tog fram rekvisita i form av ett gammalt nummer av tidningen Dagens Samhälle från 2012.

I en artikel om kommunen Botkyrka söder om Stockholm intervjuas Stefan Löfven och det socialdemokratiska kommunalrådet.

– Om man läser artikeln ser man att det är Sveriges mest internationella kommun, att svenskarna är i minoritet och att etnisk mångfald är ”en tillväxtfaktor”, sade Jomshof.

– Man kan också läsa att ”lintottarna aldrig kommer tillbaka” och att ”befolkningens nya sammansättning här ses som något önskvärt och framtidsinriktat”. Det är alltså önskvärt och framtidsinriktat att svenskarna blir en minoritet i sitt eget land. Där har vi, om jag tolkar artikeln rätt, framtidens Sverige om Socialdemokraterna får bestämma, sade Jomshof.

– Plötsligt börjar jag förstå varför vi har drygt två miljoner utrikes födda människor i Sverige. Det är framtidens Sverige man bygger. När situationen dessutom är sådan att Socialdemokraterna tappar väljare är man tvungen att fylla på med nya lydiga socialister som är villiga att rösta på Socialdemokraterna.

Morgan Johansson svarade med att ”det är inte första gången som det talas på det här sättet” och drog paralleller till 30-talets nazistvänlighet i Sverige. Enligt Johansson var det ”den tidens jomshofar” som drev kampanjer mot att Sverige skulle ta emot judar.

– Den tidens socialdemokrater stod på andra sidan. De sa: Vi måste visa medmänsklighet och humanism i den värld som vi lever i, hävdade Morgan Johansson.

Han gick till hård attack mot Richard Jomshof.

– Jag verkar i en tradition som bygger på solidaritet, medmänsklighet, internationell samverkan och allas lika värde. Det är detta som i grunden styr det socialdemokratiska partiet, sade Morgan Johansson.

– Richard Jomshof verkar i en annan tradition. Den traditionen bygger på att odla hat, att odla misstro mellan etniska grupper, att hetsa mot invandrare, att skylla alla samhällsproblem som över huvud taget går att finna på någon annan och på att peka ut den gruppen samt på att framställa människor som har en annan etnisk bakgrund som obegåvade, som korkade, som mindre värda och som farliga.

Richard Jomshof kontrade med att Morgan Johansson inte verkar förstå problemet och att det var ”låg nivå” på retoriken.

– Det är väldigt tydligt vilket enormt misslyckande det mångkulturella samhället de facto är. Det ökande utanförskapet, den ökade splittringen, den ökade segregationen och det allt våldsammare och otryggare samhället hänger ihop med den politik som Socialdemokraterna och Morgan Johansson företräder.

Senare kommenterade en nöjd Morgan Johansson debatten på Twitter:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag