Allt fler svenskar satsar på konsumtionslån 

  • Måndag 24 okt 2022 2022-10-24
E-post 0

Har du funderat på att ta ett konsumtionslån? Då är du inte ensam. Tvärtom – andelen svenskar som valt att teckna ett konsumtionslån har stadigt ökat under en längre tid, och än så länge finns inga trendbrott i sikte. Men innan vi tittar närmare på själva statistiken, låt oss snabbt redan ut vilken typ av lån det är vi talar om. 

Den nya tidens sätt att låna

Ett konsumtionslån är ett lån går att teckna utan säkerhet. Du lånar helt enkelt en summa pengar, får den utbetald, och betalar sedan tillbaka enligt överenskommen tidsplan. Det är ett smart sätt att få pengar snabbt och flexibelt, när du är i behov av kontanta medel som inte finns på kontot för tillfället. 

Medan det normalt sett är storbankerna som beviljar exempelvis bolån och liknande lån som kräver säkerhet, finns det en mängd andra aktörer på marknaden för konsumtionslån. Det handlar bland annat om nischbanker, kortbolag och säljfinansieringsbolag. Genom att använda en jämförelsesida på nätet kan du som låntagare snabbt hitta förmånliga villkor, som exempelvis hos Vivus utbetalnings helg. Gemensamt för processen hos olika långivare är att du som låntagare kan ansöka och få besked digitalt, och få pengar på kontot mycket snabbt. 

Ständigt stigande siffror

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade hushållens konsumtionslån med hela 81% mellan år 2010 och 2021. Anmärkningsvärt är att ökningen fortgick även när konsumtionen gick ner under coronapandemin. Det är heller inga små summor det handlar om; från att ha legat på 150 miljarder kronor i september 2010, uppgick konsumtionslånen förra året till så mycket som 273 miljarder. Och det är tydligt att det inte är storbankerna som i första hand beviljar lån inom den här kategorin. 

– Vi ser att aktörer som tidigare inte var så dominerande på privatlånemarknaden nu tar allt större marknadsandelar. Under de senaste elva åren har nischbankerna stått för 63 procent av tillväxten och säljfinansieringsbolagen för 13 procent, säger Lucille Lejoned, nationalekonom på SCB.

Jämförelsen allt viktigare

Även om konsumtionslånen utgör en mindre del av de totala lånen hos svenska hushåll, så består hälften av alla ränte- och amorteringsinbetalningar av kostnader för just konsumtionslån, enligt en rapport från Finansinspektionen. Med andra ord en betydande del i ett vanligt svenskt hushåll, vilket synliggör behovet av noggranna jämförelser inför beslutet att ta ett lån. 

Du bör alltid ta hänsyn till räntesatsen i relation till tiden för återbetalning, och bör dessutom vara vaksam när det kommer till extra avgifter hos långivaren. Att konsumtionslån har högre ränta generellt är helt enkelt det pris man får betala för att kunna låna utan säkerhet. Med detta sagt kan räntan ändå variera rejält mellan olika lån, så det gäller att se över vilka alternativ som finns tillgängliga innan beslutet fattas. I slutändan är det totalsumman för lånet som är intressant, och även beroende på återbetalningstid kan detta variera kraftigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag