Allt fler ungdomar rädda för att anmäla rån

Genrebild.
  • Tisdag 31 aug 2021 2021-08-31
E-post

SVERIGE Allt fler ungdomar vågar inte anmäla personrån, rapporterar Ekot. Enligt polisen är det också föräldrarna som tvekar inför att anmäla brotten mot deras barn.
– Min erfarenhet de senaste åren är att det har ökat, otryggheten att anmäla, säger polisen Johan Mårtensson till Ekot.

I den senaste nationella trygghetsundersökningen uppgav sex procent av alla killar mellan 16 och 19 år att de blivit rånade någon gång under det senaste året. Enligt Ekot motsvarar det ungefär 16 000 personer, medan anmälningarna av personrån uppgick till enbart 7 400.

– Vi har, vill jag påstå, stora mörkertal här. Det finns tidigare undersökningar som visar att mindre än hälften anmäler när det gäller ungdomsrån. Jag skulle tro att den siffran tyvärr är högre idag. Det är också ganska vanligt att man inte berättar för sina föräldrar, säger Carin Götblad, polismästare hos NOA (nationella operativa avdelningen), till Ekot.

Läs även: Brå ska undersöka koppling mellan ungdomsrån och etnicitet

Andra företrädare för Polisen bekräftar Götblads bild.

– Jag upplever det som att det har ökat, rädslan att medverka i rättsprocessen. Även hos vårdnadshavarna, säger Johan Mårtensson, utredare av ungdomsbrott hos polisen på Södermalm i Stockholm, till radiokanalen.

Enligt Mårtensson finns det ofta en hotbild mot de utsatta ungdomarna där rånarna uppger att de vet var de bor och hotar med hembesök ifall de pratar med Polisen.

– Det kanske höjer rädslan av att inte medverka, säger Mårtensson.

Läs även: Efter våg av ungdomsrån – polis avråder från att bära dyra jackor

Läs även: Fängelsestraff för notorisk ungdomsrånare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag