Brå ska undersöka koppling mellan ungdomsrån och etnicitet

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 25 Nov 2020 2020-11-25
E-post 632

SVERIGE SVT Nyheter rapporterar att Brottsförebyggande rådet, Brå, håller på med en studie om de uppmärksammade ungdomsrånen. En sak man ska titta närmare på är om offer och gärningsmän har svensk eller utländsk bakgrund.

SVT har tagit del av statistik från Brå som visar att antalet anmälda personrån 2019 – 7 741 – var det högsta på tio år.

Brå tycker att debatten om de ofta brutala och förnedrande ungdomsrånen har saknat faktaunderlag. Den bristen vill man åtgärda med den nya kartläggningen där man bland annat ska undersöka offrens och gärningsmännens härkomst.

– Vi kommer att titta på det men sen vet vi ju inte vilka svar vi får. Men där det finns en identifierad gärningsperson kommer vi absolut att titta på bakgrund, säger Maria von Bredow, utredare på Brå, till SVT.

Redan nu påpekar hon dock att resultatet ska tolkas i ljuset av faktorer som att ”risken att bli misstänkt för brott inte är jämnt fördelad i samhället”.

– Det är därmed mycket troligt att vår redovisning av andel med svensk/utländsk bakgrund bland brottsutsatta och misstänkta inte fullt ut återspeglar verkligheten, säger von Bredow.

Läs även: Fängelsestraff för notorisk ungdomsrånare

Läs även: Hennes son förnedringsrånades: ”Skulle så gärna vilja hjälpa dem”

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag