Ann Heberlein: Den svenska antisemitismen – en skamfläck

Foto: Foto:Wikimedia Commons/faksimil Simon Wiesenthal Center/Privat
  • Söndag 27 jan 2019 2019-01-27
E-post

Antisemitismen har på kort tid vuxit sig allt starkare i Sverige. Stora mängder invandring av människor från länder med hög förekomst av antisemitism är en förklaring. Den skeva världsuppfattningen hos stora delar av svensk vänster, där judar görs ansvariga för israelisk politik och där olika måttstockar ständigt används för Israel och Palestina, är en annan. Det är dags att bekämpa dessa två farsoter lika hårt som vi bekämpar antisemitism från nazistiskt håll, skriver Ann Heberlein på Förintelsens minnesdag.

Antisemitismen växer återigen i Europa. På en falafelrestaurang i Tel Aviv hamnade jag i samspråk med ett äldre par från Frankrike. De berättade att de sålt sitt hus i Grenoble och flyttat till Israel eftersom de inte stod ut med den växande antisemitismen i sitt hemland. Kvinnan berättade upprört om att polis bevakar den judiska skola som hennes barnbarn går i.

Mannen sade beklagande att ”historien upprepar sig”. När de förstod att jag kommer från Sverige skakade de beklagande på sina huvuden. ”Sverige. Det är mycket svårt för judarna där”, sade kvinnan. ”Särskilt i Malmö”, inflikade hennes man. ”Och så har ni ju en antisemit till utrikesminister också”, sade kvinnan med en ogillande min.

Antisemitismen har växt fort i Sverige. När ADL gjorde en sammanställning över antisemitism i världen 2014 låg Sverige på plats tre i kategorin ”länder med minst förekomst av antisemitism”. Bara Laos och Filippinerna var tryggare för judar än Sverige. Mest antisemitism återfanns i länder som Irak, Algeriet, Jordanien och Marocko.

Det var då det. Enligt en EU-rapport från hösten 2018 tillhör Sverige de länder i EU där judar utsätts för mest trakasserier. Bara Tyskland, Belgien, Nederländerna, Polen och Spanien är sämre än vi. Ungern, som svensk media ständigt utmålar som präglat av antisemitism, kommer långt efter Sverige.

Bli PLUS-medlem och läs hela krönikan!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag