Ann Heberlein: När alla vill vara politiker

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Bilden är ett montage Foto: Nyheter Idag/Frankie Foughantin CC BY-SA 4.0/Faksimil Aftonbladet/Faksimil SVT
  • Måndag 30 sep 2019 2019-09-30
E-post 691

Vi lever i en tid när alla vill vara politiker men ingen vill ta ansvar och göra jobbet. Därför skriver, ofta samma återkommande kändisar, under på ”upprop” med diverse krav. Men ingen kommer att kräva av dessa åsiktsmaskiner till kändisar att leva som de lär, att de till exempel volontärarbetar på en kvinnojour eller att de helt slutar flyga. Låt dem hållas, men vi bör sluta tillskriva dessa kändisar någon särskild intellektuell tyngd, skriver Ann Heberlein.

Det är lätt att vara hjälte när man slipper ta konsekvenserna av sina ställningstaganden, tänker jag när jag läser ännu ett kändisupprop för än det ena, än det andra. Påfallande ofta är det samma namn som dyker upp, oavsett om det handlar om #metoo, klimatet, antirasism eller migrationspolitik.

I åtskilliga kändisupprop finner man namnen Alexandra Pascalidou, Henrik Schyffert, Zara Larsson, Malena Ernman, Linnea Claesson och Kjell Bergqvist. En av de flitigaste är Lisa Nilsson, sångerskan som hade en hit med ”Himlen runt hörnet” 1992. Hon skriver glatt under upprop mot än det ena, än det andra och för än det ena, än det andra.
Som här, i ett ”upprop mot SD”:

Faksimil Aftonbladet

 

Eller här, ett kändisupprop för ensamkommande – Lisa skriver under. Här har vi ett upprop mot kvinnomisshandel. Lisa Nilsson är givetvis med på noterna. Lisa Nilsson är tillsynes också engagerad i den fängslade förläggaren Gui Minhais oblida öde och skrev under ett upprop för hans frigivning 2018. Givetvis var Nilsson aktiv med att signera upprop också när #metoo rasade. Hon skrev under diverse upprop, bland annat musikbranschens upprop #närmusikentystnar

Man får säga att Lisa Nilssons intressen är breda – från ensamkommandes rättigheter till yttrandefrihet och kvinnomisshandel. Hon är utan tvekan en mycket engagerad person.

Jag skriver inte det här för att raljera över Lisa Nilsson. Jag använder bara mig av henne som exempel på ett fenomen som jag finner alltmer förbryllande: Det maniska behovet hos kändisar att tycka om allt från a till ö.

Vad driver en sångerska, en artist eller en skådis att ständigt ta ställning i en mängd frågor de inte har några djupare åsikter om? Vilken vikt ska vi egentligen lägga vid Lisa Nilssons åsikter? Och varför känner sångerskan Nilsson ett så stort behov av att manifestera sina åsikter genom att skriva under diverse upprop? Nilsson är inte ensam om att hysa detta behov, tvärtom. Säg den kändis, skådis, sångerska, artist, influencer, författare eller poet som aldrig skrivit under ett upprop.

Vi lever i en tid när alla vill vara politiker, men ingen vill ta ansvar. Det är ju det fina med de här uppropen – de ger kändisar möjligheten att bygga sitt varumärke, tycka rätt och putsa på sin image utan att det kostar något.

Om du är kändis kan du riskfritt skriva under ett upprop mot kvinnomisshandel utan att någon kräver av dig att du blir volontär på en kvinnojour.

En kändis kan ena dagen kräva klimatdiktatur i en debattartikel i Expressen för att nästa dag flyga till Mauritius på semester.

Kändisar kan demonstrera för allmän amnesti för ensamkommande utan att behöva besvara den besvärliga frågan om var de ska bo, hur de ska försörja sig och vem som ska ta ansvar.

Listan kan göras hur lång som helst. Det finns få frågor som Sveriges kändisar inte har synpunkter på. Inget ont i det – vi lever i en demokrati och var och en har rätt att uttrycka sin åsikt.

Det problematiska är att kändisarnas åsikter blir normerande. De formar genom sina upprop och sina ofta banala uttalanden om ditt eller datt någon form av offentligt sanktionerad moral och stipulerar vilka åsikter som är gångbara vid middagsbjudningar och i lunchrummet.

Lisa Nilsson och alla andra kändisar får gärna fortsätta att skriva under upprop, delta i manifestationer, hashtagga än det ena än det andra – men jag vill uppmana oss andra att vara något mer kritiska.

Jag är inte alls säker på att Özz Nujen, Lisa Nilsson eller Alexandra Pascalidou är de som har de mest välunderbyggda svaren på de frågor vårt samhälle och vår samtid söker svar på.

Lyssna på Ann Heberleins podd som hon har tillsammans med sin make Erik van der Heeg. Senaste avsnittet:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag