Anställda på Migrationsverket utsätts för dödshot under asylärenden

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 347

STOCKHOLM Personal på Migrationsverket får utstå hot under hanteringen av asylärenden. Hoten kommer i samband med att många av de asylsökande som kom till Sverige 2015 nu får avslag på sina asylansökningar.

Personal på Migrationsverket blir utsatta för dödshot, obehagliga mejl och otäcka telefonsamtal på kvällarna, det uppger SVT Nyheter.

Under 2017 har många av de asylsökande som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 fått besked om de får stanna eller inte. I många av de fall där asylsökande fått avslag har handläggarna på Migrationsverket tagit emot hot.

– Man ser sig om bakom ryggen när man går ut från arbetsplatsen. Det kan vara någon som står bakom dörren. Man går med en rädsla i de fallen och det behöver bearbetas, säger Helena Liss som är huvudskyddsombud på Migrationsverket, till SVT Nyheter.

Mellan juli och augusti 2017 har sammanlagt 25 incidenter ägt rum där anställda på Migrationsverket fått ta emot hot. Sex personer har blivit kontaktade privat. I 12 av incidenterna har det handlat om psykisk påfrestning för de anställda.

– Vi ser till att polisanmäla allting som vi kan polisanmäla. I vissa fall måste medarbetaren själv polisanmäla men så fort Migrationsverket kan iträda sig den rollen så gör vi det. Det är en stående uppmaning till våra chefer, säger Magnus Rodin som är regionchef på Migrationsverket i Stockholm, till SVT Nyheter.

Migrationsverket uppmanar sina anställda till att vara försiktiga på sociala medier för att undvika hot. När Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket i Stockholm, får frågan om man som anställd på Migrationsverket bör räkna med den här typen av hot svarar han bestämt nej.

– Absolut inte, vi kan inte acceptera hot och våld mot vår personal. Migrationsverket har ökat antalet medarbetare ordentligt på kort tid eftersom det kom väldigt många människor på kort tid för ett par år sen. Då vi har betydligt fler ärenden som är väldigt besvärliga och tuffa, har också incidentrapporteringen ökat, säger Magnus Rodin, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag