Anti-Trump aktivist i blodigt attentat mot republikaner som spelade baseball

James T. Hodgkinson. Foto: AP/Facebook
James T. Hodgkinson. Foto: AP/Facebook
  • Torsdag 15 jun 2017 2017-06-15
E-post 0

USA En republikansk kongressledamot skadades igår kritiskt när en attentatsman öppnade eld under en baseballmatch i Alexandria i delstaten Virginia, USA, skriver AP. Attentatsmannen, som var en medarbetare under Bernie Sanders president­valskampanj förra året och en uttalad anti-Trump aktivist, sköts själv ihjäl av polisen.

De republikanska politikerna hade under onsdags­morgonen samlats i en park i Alexandria i Virginia, som ligger på andra sidan Potomacfloden några kilometer från Vita huset och Kapitolium, för att träna inför den årliga vänskapliga välgörenhets­matchen i baseball mot Demokraterna.

Plötsligt dök en man upp, som senare identifierats som 66-årige James T. Hodgkinson. Han mötte den republikanske politikern Jeff Duncan på parkeringen och frågade lugnt vilket parti det var som tränade. När han fick veta att det var republikanska politiker som spelade baseball tackade han så mycket för informationen.

66-åringen gick därefter, beväpnad med ett gevär, till attack mot de republikanska politikerna i parken. En av dem, den 51-årige tvåbarnspappan Steve Scalise, stod ute på planen vid andra basen och fångade bollar när infernot bröt ut. Han träffades av skott och vårdas nu på sjukhus med livshotande skador.

Därefter utbröt en eldstrid mellan den beväpnade attentatsmannen och Kapitoliums egna poliser som efter ett tag fick förstärkning av poliser från Alexandria. Skottväxlingen varade i uppemot tio minuter medan politikerna tog skydd undan kulregnet.

– Killen har bara ett handeldvapen kvar, han släpper sitt gevär, de skjuter honom, jag går dit och de sätter på honom handbojor, berättar den republikanske politikern Mike Conaway om händelsen.

Den 66-årige attentatsmannen avled senare på sjukhus av sina skador.

James T. Hodgkinson var en uttalad motståndare till president Donald Trump och medlem i gruppen ”Terminate the Republican Party” på Facebook. Han var dessutom volontär i Bernie Sanders presidentvals­kampanj förra året. Den socialistiske politikern tog under gårdagen kraftfullt avstånd ifrån attentatet.

Utöver Scalise skadades även en lobbyist kritiskt vid skottväxlingen medan två poliser fick mindre allvarliga skador. President Trump besökte igår kväll sjukhuset för att hälsa på Scalise och twittrade i samband med det ut en vädjan till sina följare om att be för honom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag