Arbetsförmedlingen: Sverige behöver mer invandring för att rädda välfärden
SVERIGE I en debattartikel i Svenska Dagbladet slår Mikael Sjöberg och Torbjörn Israelsson från Arbetsförmedlingen ett slag för invandring som ett sätt att rädda en svensk välfärd på dekis. Samtidigt konstaterar man att sysselsättningsgraden hos just invandrare är relativt låg.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och arbetsmarknadsanalytiker Torbjörn Israelsson presenterar på onsdagen slutsatserna från rapporten ”Sveriges framtida sysselsättning” i en debattartikel. Man konstaterar att landets befolkning beräknas öka med 1 miljon fram till 2030, och framför allt är det de äldre som blir fler.
Det innebär att den arbetande delen av befolkningen kommer få allt fler barn och pensionärer att försörja. Risken är då att välfärden försämras om vi inte ser till att öka sysselsättningen, närmare bestämt med cirka 485 000 personer till 2030.
Sjöberg och Israelsson konstaterar att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden inom EU, cirka 79 procent. Men utrikes födda ligger långt efter inrikes födda med en sysselsättningsgrad på 67,3 procent. Arbetslösheten bland invandrare är hög och beror främst på den rekordhöga asylinvandringen 2014–2015.
Potential bland invandrarkvinnor
Sjöberg och Israelsson menar därför att det främst är bland utrikes födda, och i synnerhet utrikes födda kvinnor, som det finns potential att höja sysselsättningsgraden. Om äldre personer väljer att jobba något år längre ger det också ett betydande tillskott till sysselsättningen.
Men att öka sysselsättningen med närmare 500 000 personer till 2030 blir svårt utan nettoinvandring, skriver Sjöberg och Israelsson. Utifrån nuvarande sysselsättningsgrad krävs en nettoinvandring på cirka 60 000 personer per år.
”Behovet av nettoinvandring, inte minst arbetskraftsinvandring som har en direkt positiv effekt på sysselsättningen, är en nödvändighet och förutsätter ett sansat och sakligt samtal för att frigöra debatten från de inlåsningar som de senaste årens ofta känsloladdade och affekterade diskussioner om invandring har skapat”, skriver Sjöberg och Israelsson.
Läs även: Lönsam invandring och frivilligt tiggeri: Nyheter Idag granskar gamla sanningar – och nya