Lönsam invandring och frivilligt tiggeri: Nyheter Idag granskar gamla sanningar – och nya

Joakim Ruist. Foto: svtplay.se
  • Söndag 2 sep 2018 2018-09-02
E-post 482

ÖVERBLICK Tar rasisterna över eller kommer sanningen fram till sist? Det råder olika uppfattning om vad som hänt med ”åsiktskorridoren” men alla är överens om att den har förändrats. Nyheter Idag tittar närmare på vad som har förändrats. Vad ansågs vara sant då – och vad anses vara sant idag?

Innan flyktingkrisen 2015 satte den svenska migrationspolitiken på sitt definitiva prov var alla etablerade röster i stort sett överens om ett antal sanningar om migrationen till Sverige. Från ekonomer till komiker, från Vänsterpartiet till Moderaterna, så var alla överens om vissa sanningar – som sedan dess har omprövats i den offentliga debatten.

Invandringens lönsamhet

Många hävdade att invandringen var en lönsam affär. ”Öppnar exportmarknader för svensk industri”, ”sammanfaller historiskt med perioder av utveckling” och ”ökar tillväxten” var etablerade sanningar, som spreds av tidningar, ekonomer men också finansinstitut som schweiziska Credit Suisse. Samtidigt spred flera stora tidningar nyheten att den lilla kommunen Sandviken tjänade över en halv miljard på invandring.

Invandrarna är välutbildade

Ett kompetensregn av ingenjörer och läkare lovade både media, politiker och industriledare. Det fanns också siffror som kunde tolkas åt det hållet.

Det organiserade tiggeriet

De allra flesta tiggarna som kom till Sverige som ”EU-migranter” för att tigga var frivilliga och självorganiserade, slog flera medier fast. Många menade också att spekulationer om kriminell organisering var en farlig och rasistisk myt. Till stöd för detta kunde man peka på att inga fall av människohandel hade bevisats.

Bli PLUS-medlem och läs Nyheter Idags granskning:

– Argumenten för invandringens lönsamhet – vem sa vad?

– De nya siffrorna om invandringens kostnader – och varför man räknat fel

– Kompetensregn av läkare och ingenjörer 

– Nya fakta om invandrarnas utbildningsgrad

– Det organiserade tiggeriet: en modern rasistisk myt?

– Nya hjärtskärande vittnesmål om människohandel och påtvingat tiggeri

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag