Assange gripen i London

Bild: David G Silvers CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 593

Julian Assange har gripits av brittisk polis, rapporterar Sky news. Wikileaks-grundaren greps på Ecuadors ambassad i London på torsdag förmiddag efter att Ecuador drog tillbaka den asyl man utfärdat för Assange 2012.

Assange sökte asyl i Ecuador efter att brittisk domstol beslutat att Assange skulle utlämnas till Sverige, där Assange 2010 häktades i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och ofredande.

2015 gick preskriptionstiden ut för de mindre allvarliga anklagelserna mot Assange. 2017 lades utredningen ned och överåklagare Marianne Ny upphävde sin arresteringsorder mot Assange, men enligt Ny kunde utredningen återupptas innan augusti 2020.

Enligt Wikileaks bjöds brittisk polis in till ambassaden för att gripa Assange av ambassadören.

Christine Assange, Julians mor, kommenterar också gripandet på Twitter efter att ha talat med en av Assanges advokater.

Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för den svenska kvinna som anmält Assange för våldtäkt, skriver till TT att ”vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt”.

Läs även: Fortsatt dödläge i fallet Assange

Leif Silbersky säger till Expressen att han inte tror att Assange kommer utlämnas till Sverige.

– Åklagaren har ju lagt ner ärendet och det är så längesen, säger Silbersky, som snarare tror att Assange riskerar utlämning till USA där han kan åtalas för att ha läckt hemliga dokument.

– Risken är att han blir utlämnad till USA och där kommer han ställas inför rätta och det är vad han har fruktat hela tiden, säger Silbersky.

Här släpas Assange ut från ambassaden:

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag