Asteroid som kunde förstört stor stad passerade mellan jorden och månen

Genrebild. Bild: NASA Image of the Day
  • Fredag 26 jul 2019 2019-07-26
E-post

RYMDEN På torsdagen var det nära ögat för jorden, då en asteroid passerade på bara en femtedel av avståndet mellan jorden och månen. Hade asteroiden slagit ned hade kollisionen motsvarat 30 Hiroshimabomber.

En asteroid som mätte mellan 57 och 130 meter i diameter och höll en fart på 24 kilometer per sekund passerade jorden på torsdagen på ett avstånd av bara 73 000 kilometer, vilket är ungefär en femtedel av avståndet mellan jorden och månen.

Eftersom asteroiden kom från samma håll som solen upptäcktes den av astronomer först i sista stund, rapporterar Sydney Morning Herald.

Asteroider av den här storleken passerar jorden ungefär en gång per årtionde. Men den här gången kom den ovanligt nära.

– Det här är en av de närmaste passager förbi jorden av en asteroid som vi känner till. Och den var ganska stor, säger Professor Michael Brown vid Monash University.

Läs även: Så arbetar Nasa för att stoppa jordens undergång

Meteoren som exploderade ovanför Chelyabinsk i Ryssland år 2013 var bara 20 meter i diameter. Asteroiden som man tror utplånade dinosaurerna beräknats ha mätt 16 kilometer.

Hade torsdagens asteroid, som döpts till ”2019 OK”, kolliderat med jorden hade nedslaget motsvarat 30 Hiroshima-bomber, enligt Alan Duffy, professor i astronomi vid Swinburne University.

– Det är en stads-dödar asteroid. Men eftersom den är så liten är den väldigt svår att se förrän i sista sekund. Den passerade trångt innanför månens omloppsbana. Definitivt för nära för att kännas säkert, säger Duffy till Sidney Morning Herald.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag