Åtal för en rad ungdomsrån i Stockholm

Bilder från övervakningskameror är en del av bevisningen mot den kongolesiske mannen Foto: Nyheter Idag/Polisen
  • Tisdag 1 sep 2020 2020-09-01
E-post 5464

STOCKHOLM En man i 20-årsåldern har åtalats för rån och rånförsök mot 19 ungdomar i Stockholm. Enligt åklagaren har han fått svenskt medborgarskap och kan därmed inte utvisas om han döms för brotten.

Brotten som mannen misstänks ha begått ska ha ägt rum mellan januari och juli i år i centrala Stockholm. Sedan den 18 juli har han varit frihetsberövad.

Enligt åklagaren Maximillian Berg Molin har mannen agerat ensam och hotat ungdomarna med våld för att komma över deras ägodelar – främst mobiltelefoner men även hörlurar, kläder och kontanter. Detta ska ha fångats på övervakningskameror vid bland annat bankomater och tunnelbanestationer, bland annat Gullmarsplan och Mariatorget.

Målsägandena är födda mellan 2002 och 2006.

– Han har förnekat alltihopa, säger Berg Molin.

Han uppger att mannen har både svenskt och kongolesiskt medborgarskap, och kan därmed inte utvisas. Det svenska medborgarskapet ska han ha fått vid födseln. När Nyheter Idag frågar Skatteverket får vi dock svaret att han är född i Sverige men enbart medborgare i Kongo.

Berg Molin konstaterar att mannen hur som helst har varit i Sverige så pass länge att det inte är möjligt att få honom utvisad med nuvarande lagstiftning.

Mannen förekommer sedan tidigare under sex avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för misshandel, rån och övergrepp i rättssak.

Läs även: Irakier häktad för kidnappning av lärarinna

Läs även: Syskon misshandlades och rånades på godis av barngäng

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag