Åtal väckt efter kyrkogårdstortyren i Solna

21-åringen dömdes till fängelse i juli Foto: Polisen
  • Tisdag 17 Nov 2020 2020-11-17
E-post 892

SOLNA Två minderåriga pojkar utsattes under en lång natt i augusti på en kyrkogård i Solna i flera timmar för tortyr och sexuellt våld. Nu har kammaråklagare Anders Tordai väckt åtal mot de två män som suttit häktade misstänkta för det monstruösa brottet. Bevisläget är gott anser han.
– Det har påträffats tillhörigheter från båda målsäganden på en av de misstänkta, säger han till Nyheter Idag.

 Kammaråklagare Anders Tordai åtalade under tisdagen de två männen, en 18-åring och en 21-åring för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp. Männen har suttit häktade sedan 25 respektive 26 augusti.

Männen greps efter att två minderåriga tonårspojkar natten mot söndagen den 23 augusti blev tillfångatagna och misshandlade, våldtagna och nedgrävda i en grop på Norra Begravningsplatsen i Solna.

Till Nyheter Idag beskriver Anders Tordai bevisläget som gott. Männen greps kort efter att de två pojkarna hittats.

– Polisen kunde göra gripanden på en gång. Det rör sig om minuter snarare än timmar.

Männen kan kopplas till brottsplatsen och brottet på flera sätt.

– Framförallt är det målsägandens berättelser. Men det styrks av annan bevisning. Det har påträffats tillhörigheter från båda målsäganden på en av de misstänkta, säger Tordai som exempel.

Nyheter Idag har tidigare berättat om hur rättspsykiatriska utredningar beskriver de brott männen misstänks för. Bland annat har man urinerat på sina offer och våldtagit dem med en kotte och en pinne.

Anders Tordai har uppgett att övergreppen pågick hela natten – i nästan tio timmar – och att pojkarna hittades vid niotiden på söndagsmorgonen efter att man tillkallat hjälp av en förbipasserande.

– Såvitt har framkommit i utredningen finns ingen tidigare koppling mellan gärningsmännen och målsägandena, uppger han i ett pressmeddelande.

Bli prenumerant och läs om:

– Männens kriminella bakgrund

– En av männen skulle ha suttit i fängelse

– Straffrabatterna som väntar om de döms.

– De grymma gärningarna männen anklagas för.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag