Australiensisk högskola sänker antagningskravet för kvinnor

Genrebild. Foto: Marco Verch
  • Torsdag 5 sep 2019 2019-09-05
E-post 123

SYDNEY Nu sänker Tekniska högskolan i Sydney antagningskraven för kvinnor. Detta för att öka andelen kvinnor som studerar tekniska ämnen.

Teknologiska högskolan i Sydney sänker antagningskravet för kvinnor för att öka antalet kvinnor på området, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Högskolan kommer från och med nästa år ge kvinnliga ansökande 10 extra antagningspoäng.

Tidigare har flera högskolor i Australien gett extra poäng till handikappade och sjuka, men tekniska högskolan kommer vara den första som sänker antagningskraven utifrån kön.

–Vi (kvinnor) åker bil, använder kollektivtrafik, vi gör allt möjligt. Men om allting designas och byggs av det ena könet, riskerar man att missa det andra könets krav och behov, säger Arti Agarwal, chef på Women in Engineering and IT på Tekniska högskolan i Sydney till The Sydney Morning Herald.

Enligt Agarwal är andelen kvinnor i vissa av högskolans program, som mekanik, så låga som fyra procent, vilket leder till ett mansdominerat yrke.

Fakultetens forskning visar också att bonuspoäng kan öka kvinnligt deltagande i vissa ingenjörskurser med mer än 10 procent.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag