Avfall från vindkraftverk och solceller kan öka med 3 000 procent

Havsbaserade vindkraftverk i Danmark. Bild: Ragnar1904/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 30 aug 2021 2021-08-30
E-post

Miljöfarligt avfall från vindkraftverk och solcellsanläggningar riskeras att öka med 3 000 procent de kommande 10 åren, skriver European Environment Agency, EEA, i en ny rapport.

Enligt EEA kommer dessutom återvinningen av avfallet bli svårhanterlig då materialen som används i vindkraftverk och solpaneler innehåller skadliga ämnen som kadmium, arsenik, bly, polyvinylfluorid och polyvinylidenfluorid.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

För att komma till rätta med detta framtida problem föreslår EEA därför lösningar som ekodesign, utvecklad kunskap för reparationer och uppgradering, materialspecifika återvinningsmål och ett utökat producentansvar.

Tillverkare av vindkraftverk och solceller, som Vestas, Siemens och Ørsted, har lovat att börja producera fullt återvinningsbara kraftverk.

– Idag är mängden vindkraftsblad som måste återvinnas ganska liten. Det är en av de främsta anledningarna till att avfallshanteringsföretag ännu inte har investerat i den teknik som krävs för att återvinna bladen. Men vi vill vara en föregångare inom hållbarhet, säger Christoph Zipf, kommunikationschef på den europeiska branschorganisationen Wind Europe till Nyhetstjänsten Ends.

Läs även: Regeringens satsning på vindkraft sågas: ”Kommer att leda till stora kostnader för elkunderna”

Läs även: Zlatan sågar vindkraft i fjällen: ”Ifrågasätter klokskapen i att förstöra denna fina natur”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag