Avgick efter 45 dagar – nu tvingas författare skriva om bok om Liz Truss

Liz Truss. Foto: Simon Dawson / No10 Downing Street (OGL 3)
  • Söndag 23 okt 2022 2022-10-23
E-post 44

STORBRITANNIEN Efter enbart 45 dagar på posten avgick Liz Truss som Storbritanniens premiärminister och blev därmed den mest kortlivade i landets historia. Det innebär trubbel för James Heale och Harry Cole, som nu tvingas skriva om biografin om hennes väg till makten.

Out of the Blue, som boken heter, planerades att bli den första biografin om Truss och handla om hennes första tid vid makten. Nu kommer den istället att avhandla hela hennes period som premiärminister.

– Väldigt stora delar kommer att vara desamma, men nu kommer slutet att ändras, säger medförfattaren James Heale till Bloomberg News.

Läs även: Historiskt fiasko för Liz Truss – besegras av sallad

Boken innehåller intervjuer med en del politiker som gjordes under sommaren. Vid tiden för intervjuerna var dessa politiker positivt inställda till Truss framtidsutsikter.

– Jag hoppas att det speglar tiden och vad de tyckte om henne då, säger Heale.

Ett avslutande kapitel kommer nu att läggas till i boken som avhandlar hennes sista dagar vid makten. Heale medger att han tvekar kring att skriva det sista kapitlet innan en ny premiärminister har utsetts.

– I en politisk karriär med så många vändningar som Liz kan vad som helst hända den kommande veckan, säger Heale.

På Twitter skämtas det om arbetet kring biografin.

Efter att ha meddelat sin avgång i torsdags innebar det att Liz Truss fick en rekordkort tid som Storbritanniens premiärminister. Den tidigare rekordhållaren var George Canning som dog 1827 efter att ha suttit 119 dagar vid makten, skriver BBC.

Liz Truss hade en stormig tid på Downing Street då hennes första budget, med stora ofinansierade skattesänkningar, fick det brittiska pundet och den brittiska ekonomin att rasa.

Efter att marknaden sänkt Truss budget kollapsade stödet för Tories, som i opinionsmätningar hamnade trettio procentenheter under huvudmotståndaren Labour.

Det konservativa partiet väntas nu välja en ny partiledare och premiärminister för landet, där bland annat Truss företrädare Boris Johnson ingår i spekulationerna.

Planerat releasedatum för Truss-biografin Out of the Blue är den 8 december.

Lyssna även på: Pang i bygget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag