Axel Ekström: Gör något åt public service-skatten innan ni kritiserar Sonesson

Foto: Privat samt Nyheter Idag
  • Torsdag 14 mar 2019 2019-03-14
E-post 535

DEBATT MUF-ledaren Benjamin Dousa bör rikta kritik mot det egna partiet i fråga om skattefinansierad public service innan han går till attack mot partikamraten Christian Sonesson i Staffanstorp för en skattehöjning i kommunen med 40 öre. Det menar MUF-medlemmen Axel Ekström från Täby i Stockholm.

I måndags publicerade MUF-ledaren Benjamin Dousa ett Facebookinlägg där han från ungdomsförbundets sida riktar avgångskrav mot Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp. I en artikel i Sydsvenskan publicerat så sent som 11 mars förklarar Dousa att han ser ett ideologiskt problem med att Sonesson höjer skatten med 40 öre.

När jag bemöter Benjamin i hans inlägg svarar han kort att det är problematiskt med moderata politiker som höjer skatten. Men är det verkligen så problematiskt?

Jag ser alltför många som fortfarande resonerar som Dousa i den öppna debatten till skillnad från den andra falangen som hellre vill landa i det faktum som skulle vara bäst för medborgarna på både lokal och riksnivå. Som medlem i Moderaterna, som många andra, är jag trött på att behöva bemöta debatten som att partiet är indelat i två falanger som vill slå varandra gul och blå.

De som har stirrat sig blinda på Nya Moderaternas tolkning av liberalkonservatism och inte kan ta ett steg tillbaka för att se hela bilden är både hycklare och oseriösa. Andra partier som vilar på liberalkonservatism ser ett tydligt behov av att skära ner på statens verksamheter som inte tillhör kärnan för att kunna sänka skatten.

Moderaterna väljer att rösta fram förslaget om att tvångsfinansiera public service via skattesedeln. Vårt parti har röstat emot sina egna och sina väljares principer allt för många gånger för att ha rätten att klaga på Christians kommunala satsningar som ska ge lite extra krut åt äldreomsorgen och skolan.

Partiet riskerar farliga siffror i opinionen om högt uppsatta inom partiet kräver avgångar eller platser till förfogande för att kommunpolitiker inte väljer att följa Stockholmsmodellen. Är det inte ganska lätt för oss väljare att förstå att vi röstar på det parti som vi vill se styra vår kommuner?

Varför ska andra högt uppsatta från Stockholm kräva avgångar av kommunalråd för att leverera det man har lovat till sina lokala väljare? En sak är dock säker, medlemmars och sympatisörers förtroende för Moderaterna svajar kraftigare än någonsin och Christian Sonesson är inte felet.

I en tidigare version stod att Ekström är boende i Staffanstorp. Detta är rättat. Han bor i Stockholm.

Om debattören

Axel Ekström, MUF-medlem och boende i Stockholm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag