Bali till landets politiker: ”Be om ursäkt”

Foto: Faksimil SVT Play
  • Fredag 22 feb 2019 2019-02-22
E-post 11867

SVERIGE Svenska politiker bör be om ursäkt för att man inte har kriminaliserat deltagande i terrororganisationen Islamiska staten och därmed låter jihadisterna gå fria. Det sade den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali i torsdagens SVT Opinion live.
– Nu är vi fast här med brallorna nere och det enda som finns kvar för politikerna att göra är att titta in i de här kamerorna och be om ursäkt, sade han.

Hanif Bali fick debattera med Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, om hur Sverige ska hantera så kallade IS-återvändare. USA:s president Donald Trump har nyligen uppmanat Europa att ta tillbaka över 800 IS-terrorister som tillfångatagits av amerikanerna. Enligt Trump bör dessa ställas inför rätta i sina europeiska hemländer.

Bali menade dock att jihadisterna kan stanna kvar och ”ruttna” där de är.

– Det är faktiskt stötande att människor är fast i flyktingläger i Syrien för att deras föräldrar har blivit slaktade, och de har ingen chans att ens komma i närheten av att se Sverige. Men vi ska åka dit och hämta hit dem, alltså terrorister, sade Bali.

– Jag tycker vi borde göra det så svårt som möjligt för dem att komma hit. De har faktiskt blivit av med rätten att få kalla sig svenskar.

Läs också: USA-experten: Sverige behöver ett eget Guantanamo

Moderaten tycker att svenska politiker har agerat alldeles för senfärdigt och att det är för sent att lagföra de IS-terrorister som redan har kommit hit.

– Uppenbart är folk inte redo att ta retroaktiv lagstiftning, och vi har inte kriminaliserat deltagande i IS. Med andra ord är det för sent, sade Bali.

– Av de 150 som har kommit tillbaka har noll av de som varit anslutna till IS blivit dömda, och det här har skett i flera år nu och vi har inte gjort någonting. Det är inte så att det varit brist på förslag. Jag kom med förslag redan 2015 om att vi skulle ändra landsförräderilagstiftningen så att de kan dömas som landsförrädare, men vi gjorde inget.

– Nu är vi fast här med brallorna nere och det enda som finns kvar för politikerna att göra är att titta in i de här kamerorna och be om ursäkt. Det är det enda alternativet som tyvärr finns kvar, och det är fruktansvärt.

Miljöpartiets Rasmus Ling menade å sin sida att nuvarande och föregående regering har tagit flera åtgärder för att bekämpa terrorismen och att det varit en ”oerhört prioriterad fråga”. Han medger dock att de jihadister som redan kommit tillbaka hade kunnat dömas om det funnits lagstiftning mot ”terrorresor” och samröre med terrorgrupper.

Läs även: Heberlein: Dags att ta av IS-terroristerna deras svenska medborgarskap

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag