Bard: ”Martin Luther King hade hatat Black lives matter”

Alexander Bard håller tal vid Stockholm Pride 2013. Foto: Stockholm pride/Wikimedia commons
  • Söndag 14 jun 2020 2020-06-14
E-post 12918

SVERIGE Alexander Bard lämnar jobbet som jurymedlem i TV4:s program ”Talang” efter att ha levererat hård kritik mot Black lives matter. En kritik som han står fast vid.
– När svarta amerikaner lever dysfunktionella liv så får man väl påpeka det, säger han.

På lördagen skrev Alexander Bard en tweet med udden riktad mot Black lives matter-rörelsen – något som enligt Aftonbladet följdes av ”enorm kritik” från bland andra ”Talang”-kollegan Bianca Ingrosso, som krävde Bards avgång. Det slutade med att Bard enligt Aftonbladet fick sparken av TV4.

När Nyheter Idag når honom på telefon ger han en annan bild av saken. Han beskriver det som att beslutet togs gemensamt av honom och kanalen och att han har haft tankar på att lämna ”Talang” under de senaste månaderna. Tweeten gjorde bara att han hoppade av tidigare än planerat.

– Jag skulle absolut inte ha varit med i ”Talang” nästa säsong. Inte en chans. Det var redan klart, säger han.

Han beskriver sin medverkan i familjeprogrammet som en anomali med tanke på allt annat han jobbar med. Han förutspår även tv-mediets död.

– Om ingen person som har någon som helst udda åsikt över huvud taget eller har en personlighet kan sitta kvar i en tv-ruta så har väl mediet bara skjutit sig i huvudet. Det är ingen idé att göra television längre, säger han och menar att han hellre gör program med profiler som Navid Modiri och Aron Flam.

Har det skavt med TV4 tidigare?

– Nej, nej. Om de inte har någon som får rubriker så tittar ingen på deras program. Det är medielogik. Och som balans till Bianca Ingrossos wholesome attitude, och hon gör reklam för vad som helst och ska vara gullig och snäll, så behöver de kanske ha någon med någon form av tyngd. Då blir ju mixen Bianca och Bard bra – det är så tv-produktionen byggs upp.

Nyheter Idag frågar om han inte går miste om en hel del pengar från TV4.

– Nej, det är peanuts. Jag förlorar pengar varje dag jag sitter i ”Talang”-produktionen. Det har jag gjort för att jag tycker det är kul.

Alexander Bard säger att hans kritik mot Black lives matter grundar sig i att han vänder sig mot vad han kallar offerkulter där man skyller sina problem på andra – i det här fallet vita människor – i stället för att ta tag i sitt liv.

– Jag tycker att offerkulter är ett jävla helvete och det blir bara en massa våld och elände. Jag ser att det går åt helvete med USA på grund av att USA har en massa offerkulter. De river ner statyer av hjältar och bygger nya statyer av offer, och jag tycker att svarta människor förtjänar bättre, säger han.

– Inte minst alla svarta människor i hela världen som jobbar hårt, pluggar, tar sina ungar till skolan, äktenskapen håller ihop och det funkar. Men när svarta amerikaner lever dysfunktionella liv så får man väl påpeka det. Det har inget med deras hudfärg att göra.

– Martin Luther King hade hatat Black lives matter i dag. Han var stenhård med att man går i kyrkan på söndagar, jobbar sex dagar i veckan, tvättar sina barn och ser till att barnen går i skolan. Han ville att svarta skulle lyckas. Han ville inte ha en offerkult där man skyller på andra och sedan bara floppar hela tiden.

Försvarar polisen

Black lives matter-rörelsen har rasat mot polisväsendet i USA efter en incident där en svart man dog i samband med ett polisingripande.

– ”Polisen är onda och vi ska döda poliser” – jag tycker det är vidrigt. Jag tycker att poliser är toppen, och samhället håller inte ihop om inte poliser finns. Ett rötägg, då får han väl dömas i domstol då, men varenda dag dör ju massor med vita poliser som blir ihjälskjutna av svarta människor i USA. Det är ju inga proportioner på det här över huvud taget.

Demonstrationer i solidaritet med Black lives matter har även hållits i Sverige.

– Man pratar om ett mord i USA och importerar demonstrationer till Sverige som om det vore det viktiga. Vi har ju massor med egna problem i Sverige, säger Bard och nämner särskilt gängvåldet.

– Gängvåldet kommer bara öka, öka, öka. Gängkriminaliteten ökar hela tiden. Det är Sveriges akuta problem just nu.

Under lördagen passade Bard även på att lämna Liberalerna till förmån för Medborgerlig samling. Partiledaren Nyamko Sabuni har inte imponerat, menar han.

– Det håller inte, tyvärr. Hon var jättedålig i partiledardebatten förra veckan. Och hon kommer inte orka bryta med Socialdemokraterna vilket för mig är en nödvändighet. Jag kan aldrig någonsin rösta på ett parti som sitter och stöttar en socialdemokratisk regering. Finns inte en chans i helvetet att jag gör det.

I stället för ”Talang” blir det alltså andra projekt som Alexander Bard kommer att hålla på med i höst, på andra plattformar som Youtube. Och han säger att han kommer att bli ännu mer kontroversiell.

– Om den tweeten i går kunde väcka den här jävla stormen, då är det bara början på vad jag tänker hålla på med.

Läs även: Larry Elder: Black lives matter bygger på en lögn

Läs även: Kyeyune om BLM-rörelsen i Sverige: ”Man använder invandrare som en fetisch”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag