”Barn av saligheten”: Kristdemokrat röstar för afghanamnestin – sjöng ut i riksdagen

Roland Utbult (KD). Foto: riksdagen
  • Tisdag 5 jun 2018 2018-06-05
E-post 1084

STOCKHOLM Riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) tänker rösta för regeringens afghanamnesti och därmed mot sitt eget parti. På måndagen brast han även ut i en egenkomponerad sång i riskdagens plenisal för de som hjälper afghanerna.

Läs också: 78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

Regeringens förslag att ge 9 000 så kallade ”ensamkommande” afghaner en ny chans till uppehållstillstånd går till omröstning i riksdagen på torsdag. Centerpartiet har ställt sig bakom förslaget, och även enstaka ledamöter från andra partier – däribland Kristdemokraternas Roland Utbult.

– Det berör mig hur familjer och privatpersoner offrat tid och kraft att hjälpa de ensamkommande i deras mycket svåra situation. Hela familjer har engagerat sig. Dessa volontärer, ideellt arbetande människor, är mina hjältar, och jag kallar dem ”barn av saligheten”, och dem skulle jag vilja hylla men några strofer här i en sång, sade Utbult i riksdagen och tog sedan ton.

– I en tid när mörka krafter råder, har de kraft att stå emot. När egoismen bygger murar, de tappar inte mod, sjöng Roland Utbult bland annat medan miljöpartistiska ledamöter filmade med sina mobiler.

Efteråt ondgjorde han sig över att vissa tycker att afghanerna ofta beter sig på ett sätt som inte hör hemma i Sverige.

– En bild av dessa 9 000 personer är att de är våldsbenägna våldtäktsmän. Ofta är det här följt av olika invektiv om muslimer. Det är ganska ruggigt att se på det här uttryckssättet och det här sättet att beskriva de här personerna. Naturligtvis finns det de som misskött sig. En del är våldsbenägna, andra vill inte anpassa sig och några håller på med droger. Men de lär inte få stanna, många kommer att få nej, sade Roland Utbult, som sedan lade till att många också kommer att få ja.

 

PLUS: Sentio: Sex av tio svenskar emot afghanamnestin – Så svarar väljarna parti för parti

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag