78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Fredag 18 maj 2018 2018-05-18
E-post 6179

SVERIGE ”De 9 000 afghanerna – vilka är de egentligen?” Den frågan ställer Expressen som bland annat finner att drygt tre av fyra har fått åldern uppskriven av Migrationsverket.

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som ger 9 000 så kallade ensamkommande – varav de flesta är afghanska män – en ny chans till uppehållstillstånd, trots att de redan har fått avslag. Centerpartiet har ställt sig bakom förslaget, och därmed kommer det sannolikt gå igenom i riksdagen.

Expressen har gjort en granskning av de 9 000 afghanerna för att ta reda på vilka de egentligen är. Bland annat har man kommit fram till att 99,4 procent av dem är män, och nära hälften av dem säger att de har bott i Iran innan de kom till Sverige. 0 procent hade giltig legitimation när de sökte asyl.

Kanske mest uppseendeväckande är att 78 procent – ungefär 7 000 av de 9 000 – fick sin ålder uppskriven till 18 år av Migrationsverket. Vad det innebär i korthet är att den asylsökande inte har lyckats ”göra sannolikt” att han är under 18, men han skulle också kunna vara äldre än så.

Osannolikt att kortare handläggningstider hade hjälpt

Frågan är då om afghanerna hade haft en bättre chans att ”göra sannolikt” att de var under 18 om Migrationsverkets handläggningstider hade varit kortare. Det påstår regeringen, som tycker att de ensamkommande har fått en orättvis prövning.

– Det här är personer som inte kunnat göra sin ålder sannolik, så det är inte säkert att de hade fått bifall om vi hade gjort bedömningen tidigare, säger Anna Lindblad, jurist och rättslig expert på Migrationsverket.

Expressen frågar henne om det är sannolikt att afghanerna hade fått avslag även om myndigheten gjort bedömningen snabbare.

– Ja, det är nog en hög sannolikhet att det hade blivit så, säger Anna Lindblad.

– Om det under hela ärendets gång är samma uppgifter som ligger till grund för vårt beslut, så skulle den sökande inte ha kunnat göra sin ålder sannolik tidigare under asylprocessen heller. Sedan kan det såklart förekomma enstaka undantag av olika slag, men sådana fall är ovanliga.

Expressen konkluderar att det är ”långt ifrån säkert att kortare handläggningstider hos Migrationsverket hade resulterat i bättre chanser till uppehållstillstånd för de 9 000 ensamkommande afghanerna – framförallt inte för de 7 000 som fått åldern uppskriven”.

Ska afghanerna ges en ny chans till uppehållstillstånd?
11326 röster (se resultat)

PLUS: Sentio: Sex av tio svenskar emot afghanamnestin – Så svarar väljarna parti för parti

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag