Barn så unga som tio år begår brott åt kriminella nätverk

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 14 dec 2020 2020-12-14
E-post

SVERIGE Rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk ökar och går ned i åldrarna. Det uppger flera av underrättelsecheferna i landets polisregioner till Sveriges Radios Ekot.

Ekot har pratat med underrättelsecheferna i landets sju polisregioner om ungas rekrytering till kriminella nätverk. I alla regioner förutom Nord handlar det om barn så unga som tolv år, men det finns exempel på ännu yngre barn.

– Det finns uppgifter om från tio år och uppåt, men man kan säga att antalet stiger med stigande ålder. Det är väldigt ovanligt med så låga åldrar. Vanligaste är väl runt 16-18 år, säger Palle Nilsson, underrättelsechef i region Stockholm, till Ekot.

Jan Hofvenstam, underrättelsechef i region Öst:

– Vi har sett barn från 12 till 15 år begå brott åt de här gängkriminella. Det kan vara i form av att man transporterar paket som man inte vet vad de innehåller, fast det är narkotika, eller att man får transportera vapen. Även att man får börja att sälja narkotika, säger han.

Fyra av underrättelsecheferna bedömer att rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk har ökat på senare år, samt att det rör sig om allt yngre barn.

Omfattningen av problemet är oklar men i Stockholm och Göteborg uppger polisen att det handlar om hundratals barn.

Läs även: Afghanske mördaren i Kiruna slipper utvisning – sexofredade minderåriga

Läs även: Löfvens nya kärnväljargrupp – utrikes födda: ”Överhängande risk att S blir ett rent bidragsparti”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag