Belöningen för de som vägrar lämna landet: Får söka asyl igen

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 10 aug 2020 2020-08-10
E-post 5549

MALMÖ Antalet migranter som är efterlysta av polisen efter att ha nekats asyl minskar i region Syd. En förklaring är att det för vissa av dem har gått fyra år sedan de fick avslag – och att de därför har kunnat söka asyl igen, säger Magnus Drahosch på gränspolisen.

Som P4 Malmöhus var först att rapportera minskar antalet personer som är rapporterade som försvunna efter att ha nekats asyl i polisregion Syd.

Enligt de senaste siffrorna handlar det om 1 602 personer, att jämföra med 2 549 personer 2015, en minskning med 37 procent.

Siffrorna visar ärenden som lämnats över från Migrationsverket till gränspolisen.

Magnus Drahosch, gruppchef för verkställigheter i region Syd, menar att det kan finnas flera förklaringar till minskningen, men att det troligen främst beror på att beslut om avslag normalt gäller i fyra år efter att de vunnit laga kraft.

– Det kanske är så att många ärenden har blivit preskriberade. Ett beslut gäller ju i regel i fyra år, och efter migrantströmmen har det hunnit gå fyra år, och en hel del som har fått ett negativt beslut har hållit sig undan och varit efterlysta men nu har kunnat söka asyl på nytt, säger han till P4 Malmöhus.

Radion har pratat med en av dessa migranter som heter Mohsen Nagavi och kom till Sverige från Iran 2014.

Två år senare fick han avslag på sin ansökan men valde att stanna kvar i Sverige illegalt då han inte ville utvisas till föräldrarnas hemland Afghanistan.

För några månader sedan kunde han dock söka asyl på nytt och är därmed inte längre illegal, eller ”papperslös” som P4 kallar det.

Läs även: Hovrätt friar afghan från barnvåldtäkt – nu slipper han utvisning

Läs även: Försökte rycka åt sig spädbarn – hade redan dömts till utvisning fyra gånger om

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag