Bensinpriset stiger efter drönarattack i Saudiarabien

Bild: Okq8 pylon
  • Måndag 16 sep 2019 2019-09-16
E-post 189

Efter att helgens drönarattacker halverat Saudiarabiens oljeproduktion stiger priset på diesel och bensin i Sverige. Rebeller i grannlandet Jemen som befinner sig i krig med Saudiarabien har tagit på sig attacken, men USA anklagar Iran. 

Nästan 6 miljoner fat olja förlorades i lördagens drönarattack på världens största oljeraffinaderi i Abqaiq, Saudiarabien, uppger det statliga oljebolaget Saudi Aramco.

Oljepriset har stigit med 10 procent efter attacken som stoppat halva Saudiarabiens oljeproduktion. Det motsvarar 5 procent av världsproduktionen av olja, och gör attacken till den allvarligaste störningen av oljemarknaden hittills, rapporterar CBS News.

Huthirebellerna i grannlandet Jemen har tagit på sig drönarattacken,  som även riktades mot ett oljefälten i Khurais.

– Vi försäkrar den saudiska regimen om att vår långa militära arm kan nå var vi vill, när vi vill, sade en talesperson för Huthirebellerna i ett meddelande på sociala medier, där man krävde att den saudiska regeringen skulle stoppa sin ”aggression och belägring av Jemen”.

Läs även: Mordet på Jamal Khashoggi avlyssnades – nu publiceras hans sista samtal med mördarna

Saudiarabien har sedan 2015 deltagit i det jemenitiska inbördeskriget mot Huthirebellerna. USA avfärdar emellertid Huthirebellerna försäkringar, och pekar ut Iran som ansvariga för attacken.

På lördagen skrev USA:s utrikesminister Mike Pompeo att ”Teheran ligger bakom nära 100 attacker på Saudiarabien” och att ”det finns inga bevis för att attacken kom från Jemen”.

Pompeo skriver sedan att man ”uppmanar alla nationer att öppet och otvetydigt fördöma Irans attack”, och lovar att USA ska arbeta med sina partners och allierade för att säkra energimarknaden och hålla Iran ”ansvariga för sin aggression”.

Även USA:s energiminister Rick Perry pekade ut Iran för attackerna.

– USA fördömer helhjärtat Irans attack mot Kungadömet Saudiarabien. Vi uppmanar alla andra nationer att göra detsamma, sade Perry på en konferens för Internationella atomenergiorganet, IAEA, i Wien, Österrike.

Läs även: Varningen till Trump: ”Ett krig med Iran är alla krigs moder”

Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartementet, anklagade på söndagen USA för att ljuga.

– Amerikanerna antog sin ”maximal press”-politik mot Iran som, på grund av sitt misslyckande, närmar sig ”maximala lögner”, sade Mousavi.

På måndagen började oron i Mellanöstern märkas i de svenska bilisternas plånböcker när Cirke K och  OKQ8 höjde priset med 15 öre litern på 95-oktanig bensin och diesel. Men drönarattacken kan även komma att påverka andra priser.

– Om avbrottet i Saudiarabien varar länge kommer det att få konsekvenser inte bara på bensin- och oljepriset. Oljepriset påverkar allt som produceras och fraktas runt världen. Flygpriser och transporter, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, till Expressen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag