Berggren: Världen behöver inte befrias från Trump, världen behöver Trump

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0/Faksimil Aftonbladet
  • Söndag 26 jul 2020 2020-07-26
E-post 2348

Aftonbladet gör sig till nyttiga idioter åt den kinesiska diktaturen när man i en ledartext signerad Jenny Wennberg kritiserar Donald Trump för att hans tuffa nypor med Kina. Wennbergs text är dessutom fylld med faktafel, skriver Ronie Berggren.

Under rubriken ”Befria oss från Trump”, manar Jenny Wennberg i Aftonbladet den 25 juli de amerikanska väljarna att befria världen från Donald Trump i höstens presidentval. Den viktigaste orsaken till en sådan befrielse, menar hon är den upptrappade konflikt som USA under Trumps ledning drivit mot Kina.

”Donald Trumps kanske främsta avtryck som president är .. handelskrig mellan USA och Kina … [det] handlar inte framför allt om vare sig omsorg om Hong Kongs frihet eller andra större demokratiska ideal. Trump har trots allt själv tydligt visat att hans egen respekt för demokratiska institutioner som fria och oberoende medier är obefintlig. … I ett läge där opinionen möter Joe Biden med allt större gillande blir styrkdemonstrationer som den mot Kina viktigare för Donald Trump. … Den upptrappade konflikten mellan USA och Kina kan därför inte tolkas som något annat än del i Trumps återvalskampanj. Vilket i sig är ett mått på politiskt vansinne”

Hennes text får både fakta och slutsatser fel. Trumps kritik mot Kina började årtionden innan han blev president, där han ofta påpekade att USA i sin välvillighet lät sig blåsas av Kina och han kampanjade redan 2016 på en hårdare linje mot Kina.

Trump är, i motsats till de vänstervindar av åsiktskorridorer, cancel-culture och mikroaggressioner som nu blåser kraftigt över USA och kräver total underkastelse från alla som hamnar i dess väg, en försvarare av yttrandefriheten. Sin egen, men också alla andras. Han står också tydligt upp för USA:s allierade i Asien, mot ett ett Kina som blivit alltmer aggressivt i framtoning under Xi Jinpings ledarskap.

Ska skuld läggas någonstans så är det hos Xi Jinping, en auktoritär härskare av den gamla kinesiska skolan, som bemöter en utsträckt hand inte med vänskap utan med nya utfall. Mot en sådan ledare måste man med nödvändighet sätta hårt emot och vinna konflikten, skapa fred genom styrka, som är republikanernas uråldriga doktrin. Det är vad som behövs, och det är vad Donald Trump gör. Världen behöver alltså inte befrias från Donald Trump, världen behöver Donald Trump.

Därför borde EU sluta upp bakom USA och svenska skribenter upphöra med att med sin låtsas-expertis slå kilar i den transatlantiska alliansen och göra sig till nyttiga idioter för den kinesiska regimen.

Hjälp oss utmana de stora drakarna

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Du kan bidra till genom att prenumera. Dela också gärna våra artiklar, om du tycker att de förtjänar det.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag