Beskedet om korttidspermitteringarna: ”Tycker inte man ska stänga några sådana dörrar”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 2 apr 2020 2020-04-02
E-post

STOCKHOLM Både IF Metall och Svenskt Näringsliv efterlyser att staten tar en större del av kostnaderna för korttidspermitteringarna.  – När parterna ger gemensamt besked ska man ta det på största allvar, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

I fredags sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson i ett möte med statsminister Stefan Löfven (S) att staten måste ta en större del av kostnaden för korttidspermitteringarna.

Det kan finnas branscher eller företag där det är så akut att man behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson till TT. Något motparten på arbetsmarknaden, Svenskt Näringsliv, håller med om. Vd Jan-Olof Jacke, som tidigare varnat för massarbetslöshet utan kraftfulla åtgärder, skriver i ett meddelande till TT:

”Marie Nilsson har helt rätt i att systemet för korttidspermittering behöver förstärkas. Det måste vara möjligt att dra ner sysselsättningen helt i detta läge. Företagens andel av den totala lönekostnaden behöver minska i samma grad som minskningen av arbetstiden.”

Marie Nilsson trodde efter mötet med Löfven att besked om förstärkning av korttidspermitteringar skulle komma i början av den här veckan.

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, säger till Nyheter Idag att den nuvarande nivån, där staten tar upp till knappt hälften av lönekostnaden, kommer av att det var något som kunde genomföras omgående.

– Skälet till att systemet är så som det är nu, det är ju att vi utgick från ett befintligt förslag som kunde genomföras här och nu. Det är klart att vi följer (det som händer, utvecklingen) mycket noga. Jag tycket inte man ska stänga några sådana dörrar. Utan tvärtom se att när nu parterna (fack och arbetsgivare) ger ett gemensamt besked – vad kan vi göra, säger Källström.

Korttidspermittering

Korttidspermittering innebär i praktiken att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och betalar en del av lönen. I dagsläget upp till knappt hälften av lönekostnaden. Syftet är att undvika att företagen måste sparka personalen.

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag