Betongblock dödar bilist i Danmark – ”Det går inte att gardera sig mot idioter”

  • Söndag 21 aug 2016 2016-08-21
E-post

DANMARK En personbil motorvägen E20 på Fyn i Danmark träffades på söndagsmorgonen av ett betongblock som kastades ned från en bro. I bilen satt en utländsk familj på tre personer. Den ena föräldern dog senare av sina skador och den andra skadades svårt. Mirakulöst nog ådrog sig barnet endast skråmor.

Fyn-polisen har ännu inte gått med familjens nationalitet med hänvisning till att de ännu inte kunnat komma i kontakt med familjens anhöriga i utlandet.

Betongblocket som träffade bilen vägde ungefär 30 kg, och på platsen för olyckan återfanns även tre andra stenar, varav en var jämbördig med den dödande stenen, samt två mindre stenar på nästan 10 kg styck. Det är ännu oklart om dessa har kastats samtidigt som det dödande blocket, rapporterar Jyllandsposten.

Polisen meddelar att de arbetar brett med att samla in vittnesmål, söka med hundpatruller i området, och undersöka de kastade stenarna, bland annat för att se om de innehåller DNA-spår från gärningsmannen. Polisen är också tydliga med att här inte handlar om en olycka eller vårdslöshet.

– Vi behandlar det som ett mordfall, säger poliskommisarie Michael Lichtenstein till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

– När man kastar en så tung sten mot framrutan av en bil, menar vi, är det förstått att någon kan dö av det, förklarar han.

Danmark har upplevt flera fall av stenkastning bilar på motorvägar det senaste decenniet, men att försöka lösa det säkerhetsanordningar runt motorvägarna är inte rätt väg att gå menar Kristian Pihl Lorentzen, transportpolitisk talesman för Venstre.

– Det går inte att gardera sig mot idioter, och det är ett problem om vi ska säkra vår infrastruktur  mot något sådant. Det skulle kosta väldigt mycket pengar och skapa en falsk trygghet, säger han till Ritzau och konstaterar också att man istället ska koncentrera sig på att få tag i förbrytaren.

UPPDATERING Under kvällen har den tyska tidningen Bild rapporterat att familjen var av tysk nationalitet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag