Biden i blåsväder: Röstar du inte på honom – ”you ain’t black”

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Söndag 24 maj 2020 2020-05-24
E-post 417

USA Demokraternas presidentkandidat Joe Biden är i blåsväder. I en videointervju med den svarte radioprogramledaren Charlemagne The God sade Biden: – Jag ska säga dig, om du har problem att räkna ut om du ska stödja mig eller Trump, då är du inte svart. Nu får Biden kritik även från vänsterhåll.

Bidens debacle uppstod mot slutet, runt 17 minuter in i intervjun med Charlemagne The God, en känd svart radiopersonlighet som leder ett stort radioprogram som sänds över hela USA, The Breakfast Club. Intervjun handlade mycket om vilken politik Joe Biden, vicepresident under Barack Obama, tänker föra som är relevant för svarta amerikaner.

Det var när Charlemagne bjöd in Biden att vara gäst igen i showen, och Biden tackade ja som grodan kom.

– Vi har mer frågor (till dig), lade Charlemagne till.

Det får Joe Biden att försvara sitt ”track record”, sin politiska gärning gentemot svarta väljare.

– I tell you, if you have a problem figuring out whether you’re for me or Trump, then you ain’t black, sade Biden.

(Jag ska säga dig, om du har problem att räkna ut om du ska stödja mig eller Trump, då är du inte svart)

– Det har inget med Trump att göra. Det har att göra med det faktum att jag vill ha något till min samhällsgrupp (svarta), svarade Charlemagne.

Biden replikerade med att hans track record visar att han gjort mycket för den svarta gruppen i USA och att han alltid fått NAACP:s (en lobbyorganisation för svarta i USA) stöd.

Värt att notera: Intervjun slutade i samförstånd och Biden lovade att komma tillbaka för en ny intervju.

Uttalandet om ”you ain’t black” har dock snabbt blivit en snackis i sociala medier.

President Donald Trumps kampanjteam inför presidentvalet var blixtsnabba. De har redan registrerat och byggt en webbsida, ”youaintblack.com”, något Trumps kampanjboss Brad Parscale meddelade på Twitter.

 

Det är inte bara republikaner som kommenterar Joe Bidens uttalande kritiskt.

Universitetsprofessorn Marc Lamont Hill, som även jobbar som nyhetsankare på Black Entertainment Network och stödde Bernie Sanders, är en av många demokrater som sågar Biden.

Det finns även de som försvarar Biden. Jonathan Capeheart, krönikör på Washington Post, skriver att ”you ain’t black” uppenbarligen var ett skämt från Biden, som i efterhand har bett om ursäkt för sitt uttalande.

Nyheter Idags USA-expert Ronie Berggren har följt Joe Bidens karriär.

Hur allvarlig är den senaste ”gaffen”, grodan, från Biden?

– Det här är hans tveklöst allvarligaste tabbe hittills, vilket inte säger lite med tanke på hans litania av bagage.

Gör Joe Biden fler ”gaffes” än andra eller är det bara att Trump och republikanerna är skickliga på att uppmärksamma det?

– Han gör många fler än alla andra. Jag såg ett klipp idag där man satt ihop allt som Biden sagt fel i denna valrörelse, det var en 46 minuter lång film. Republikansk media uppmärksammar tabbarna medan vänsterliberal media bara uppmärksammar det värsta. Men det visar att denna senaste grej är allvarlig, för den uppmärksammas nu överallt.

Biden har haft ett starkt stöd bland svarta väljare, och lyckades mycket tack vare stödet från den svarte kongressledamoten Jim Clyburn knäcka Bernie Sanders. Hur påverkar det här uttalandet stödet?

– Enormt. Black Entertainment Televisions (BET) medgrundare Robert Johnsons kommentar illustrerar rätt väl reaktionerna: ”Biden borde ägna resten av sin kampanj åt att be varje svart person han möter om ursäkt.”

Hur har media uppmärksammat det här?

– I stor utsträckning, som jag var inne på förut. Det har diskuterats överallt, inte alls bara i högermedia. Jämför med anklagelserna om sexuella trakasserier som Bidens före detta kontorsanställda kvinna Tara Reade riktade mot honom. Det togs upp i konservativ media men det tog veckor innan vänsterliberal media alls berörde ämnet.

– Andra grodor av mer lustig karaktär, som hans prat om ”economic intercourse” har mest ignorerats eller skämtats bort. Men det här biter eftersom en stor demokratisk väljargrupp blir allvarligt stötta.

– Däremot kommer vänsterliberal mainstreammedia inte kräva att Biden ägnar resten av sin kampanj åt detta, de kommer att gå vidare och acceptera Bidens ursäkt. Men att han verkligen gör det, inför svarta grupper i många olika sammanhang, är av högsta vikt om han vill få paritet att sluta upp bakom honom.

Om du ska jämföra med andra amerikanska politiker, exempelvis George W Bush, som svensk media och politiker gärna gjorde sig rolig över, var placerar sig Joe Biden då vad gäller antal grodor?

– Biden är hundra gånger värre. Bush sa 4-5 felaktiga saker i sin kampanj år 2000, som media gjorde gigantiska grejer av: Will Ferrell körde sketcher på Saturday Night Live och somliga började fundera högt om huruvida Bush var dyslektiker (det var han inte, han läste uppemot hundra böcker varje år och bibeln ett varv varje år som president).

En bok gavs till och med ut på svenska med ”Bush-ismer”, felaktiga uttalanden av Bush, vilket stärkte bilden i Sverige av Bush som en dumskalle. Joe Biden är hästlängder värre men eftersom vänsterliberal media, som dominerar medielandskapen både i Sverige och USA, inte ser något alternativ just nu, så görs ingen grej av det på samma sätt som fallet var med Bush.

Hur kommer det gå för Biden att debattera mot Trump?

– Utifrån det jag just berättat skulle man kanske kunna tro att Trump lätt vinner. Men Biden har, trots sina tabbar, klarat sig rätt bra i debatter, säger Ronie Berggren och fortsätter:

– I den sista primärvalsdebatten fick Bernie Sanders en chans att knäcka Biden men lyckades inte, trots att Sanders onekligen är kvickare.

– Risken för Trump, som ofta häcklar Biden för dennes brister, är att han underskattar Bidens styrkor: Hans erfarenhet och faktiska kunskaper, som han faktiskt kan visa upp om han bara är utsövd och inte stressad. Så nej, helt uträknad är han faktiskt inte hans brister till trots. Vore han det så skulle han inte ha kommit så långt som han faktiskt har gjort.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag