Biden lovar hämnd efter IS terrorattack i Kabul

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Fredag 27 aug 2021 2021-08-27
E-post

WASHINGTON DC/KABUL USA:s president Joe Biden lovar att hämnas på terrorgruppen Islamiska Staten i Khorasan som tagit på sig ansvaret för torsdagens terrorattack mot flygplatsen i Kabul, där minst 90 personer dödades, inklusive 13 amerikaner. Terrorgruppen IS-K är även fientligt inställda mot talibanerna, som avrättade deras ledare  Omar Khorasan efter att de intagit Kabul.

På torsdagen attackerades  Hamid Karzais flygplats av självmordsbombare. Minst 90 personer dödades i attacken, av vilka 13 var amerikansk militärpersonal.

Islamiska Staten i Khorasan, IS-K, har tagit på sig ansvaret för dådet, och i ett tal på torsdagen lovade USA:s president Joe Biden att hämnas.

Läs även: Biden står fast vid beslutet att lämna – skyller på Trump och afghanska militären

– Vi kommer inte förlåta, vi kommer inte glömma, vi kommer jaga rätt på er och tvinga er att betala, sade Biden till terroristerna under talet.

Biden sade också att den amerikanska evakueringen av personal och andra i Afghanistan kommer fortsätta.

– IS-terroristerna kommer inte vinna. Vi kommer rädda amerikanerna där. Vi kommer få ut våra afghanska allierade och uppdraget kommer fortsätta.

– Amerika kommer inte låta sig skrämmas. Och jag har fullständigt förtroende för vår modiga personal som fortsätter att utföra detta uppdrag med mod och ära för att rädda liv och få ut amerikaner, våra partners, våra afghanska allierade ur Afghanistan.

På torsdagen avslöjade Politico att USA har försett talibanerna med listor på amerikanska medborgare, personer med amerikanskt uppehållstillstånd och afghanska allierade, så att de ska få tillstånd att ta sig till flygplatsen i Kabul.

– De har i stort sett satt alla dessa afghaner på en dödslista. Det är motbjudande och chockerande, säger en anonym försvarskälla till Politico.

Läs även: Biden står fast vid beslutet att lämna – skyller på Trump och afghanska militären

Sedan Kabuls fall har USA samarbetat med talibanerna för att upprätthålla säkerheten omkring flygplatsen, och Joe Biden bekräftade Politicos uppgifter på torsdagens presskonferens.

– Det har varit tillfällen när vår militär har kontaktat talibanerna och sagt till exempel att den här bussen kommer med X personer ombord, som består av följande grupp människor. Vi vill att ni släpper igenom den bussen eller den gruppen, sade Biden.

Innan terrorattacken på torsdagen varnade USA, Storbritannien och Australien för en kommande attack från IS-K i  mot flygplatsen, och uppmanade människor att undvika området.

Terroristgruppen IS-K uppstod ur en extrem fraktion av talibanerna år 2014 och svor trohet till Abu Bakr al-Baghdadi, ledaren för IS i Irak och Syrien.

Gruppen är fientligt inställd mot både USA och talibanerna, och IS-K-ledaren Omar Khorasan avrättades av talibanerna när de tog över Kabul i mitten av augusti.

– Den islamiska staten ser alla som inte delar deras syn som fiender – det inkluderar talibanerna, det inkluderar shiamuslimer, det inkluderar västvärlden, säger den utrikespolitiska experten Katherine Zimmerman till Fox News.

Läs även: Wikileaks: Försvarsmakten ville bomba i Afghanistan som reklam för Jas-plan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag