Wikileaks: Försvarsmakten ville bomba i Afghanistan som reklam för Jas-plan

Foto: Tuomo Salonen / Flygmuesum (CC BY-SA 4.0)
  • Torsdag 26 aug 2021 2021-08-26
E-post 935

Det svenska försvaret ville 2008 att Sverige skulle skicka Jas Gripen-plan till Afghanistan – som marknadsföring för stridsflygplanet. Detta enligt ett läckt telegram publicerat av Wikileaks.

I det hemliga telegrammet argumenterade Robert Silverman, USA:s dåvarande Chargé d´Affaires för ambassaden i Stockholm, för att Natostyrkorna i Afghanistan borde be Sverige att bidra mer till insatserna.

Sverige deltog vid tillfället med 365 soldater i staden Mazar-e-Sharif. Silverman menade att Sverige hade möjligheten och viljan att öka sitt deltagande och nämner utöver trupper också sjukvårdshelikoptrar, expertgrupper och stridsflygplanet Jas Gripen.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten JO-anmäld – lät Schyffert flyga Jas-plan

Om Gripen-flygplanen skrev Silverman att ”den svenska militären har lobbat för att de ska användas och argumenterat för att stridserfarenhet vore bra för flygvapnet – och öka Gripens säljbarhet.”

Enligt Wikileaks-läckan använde flera av deltagarna i den Natoledda insatsen kriget som ett tillfälle att visa upp sitt stridsmateriel.

LÄS ÄVEN: Mathiason: Den humanitära stormakten säljer krigsmateriel som aldrig förr

LÄS ÄVEN: Tyskland utesluter bistånd till talibanskt Afghanistan – Sverige: ”Kommer fortsatt att vara högt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag