Bilden visar S-politikern Hasan Dölek med Grå vargarna: ”Deltar inte i sådana möten”

Hasan Dölek, blå ring. Ahmet Önal, gul ring. Barbaros Leylani, röd ring. Ilhan Senturk, grön ring.
  • Onsdag 20 apr 2016 2016-04-20
E-post

STOCKHOLM Socialdemokraternas riksdagskandidat Hasan Dölek, tidigare ordförande för Turkiska riksförbundet, har också varit på tillställningar med Ilhan Senturk, ledare för fascistiska Grå vargarna. Det berättar den borgerlige debattören Ivar Arpi på Facebook samtidigt som han publicerar bilder där även Barbaros Leylani och Ahmet Önal, ordförande för Svensk-Turkiska riksförbundet finns med. – Jag deltar inte i sådana möten, det ger fel signal, har Dölek tidigare sagt till SvD.

Nu kan Nyheter Idag berätta att en ny skandal skakar den rödgröna regeringen med anledning av fascistiska Grå vargarna. På bilder som ursprungligen publicerats på Turkiska riksförbundets hemsida syns Socialdemokraternas riksdagskandidat Hasan Dölek tillsammans med ledaren för fascistiska Grå vargarna.

Kritiken som drabbade Mehmet Kaplan (Mp) efter att Aktuellt Fokus avslöjade att han varit på middag och umgåtts med hatbrottsmisstänkte Barbaros Leylani, före detta vice ordförande för Turkista riksförbundet, samt Ilhan Senturk, ledare för fascistiska Grå vargarna i Sverige, slutade med att han avgick från sin post som statsråd och regeringens bostadsminister.

Nyligen uppmärksammades Barbaros Leylani, före detta vice ordförande för Turkiska Riksförbundet, för ett tal på Sergels torg där han bland annat talade om azerer som ”raskamrater” och beskrev armenier som ”hundar” vars ”blod ska flyta”. Grå vargarna har gjort sig skyldiga till hundratals mord på vänstersympatisörer och kurdvänliga politiker såväl i Turkiet som i turkiska diasporan. De har också gjort sig skyldiga till ett sprängattentat mot påven.

Dölek: ”Jag deltar inte i sådana sammanhang – mig hittar du inte på någon bild därifrån”

Kaplans kritiker menar att det är synnerligen graverande att ett statsråd deltar på middagar med öppna rasister och neofascister.  En av kritikerna som gick hårt ut mot Kaplan är S-politikern Kurdo Baksi som i en intervju med Svenska Dagbladet menar att Mehmet Kaplans måste ta ansvar för vilka han umgås med.

– Han vet mycket väl vilka personer det rör sig om. Varför vände han inte i dörren? Eller reste sig upp och gick om han fick klart för sig deras närvaro något senare. Så många var det inte i lokalen, säger Kurdo Baksi.

Baksi fick även medhåll av S-politikern Hasan Dölek som menade att deltagande i sammanhang i vilka Grå vargarna figurerar inte är förenligt med socialdemokratiskt engagemang.

– Jag deltar inte i sådana möten, det ger fel signal. Jag är socialdemokrat. Mig hittar du inte på någon bild därifrån, säger Hasan Dölek när SvD når honom i Istanbul.

Här är bilden som motbevisar S-politikern Dölek

Men nu visar det sig att Dölek i själva verket gör precis tvärtom. Det är den politiske skribenten och borgerlige debattören Ivar Arpi, ledarskribent på SvD, som uppmärksammar saken i ett inlägg på Facebook.

Till meddelandet finns en bild från ett möte med Turkiska Riksförbundet bifogat. På bilden ses Dölek med såväl hatbrottsmisstänkte Leylani som den svenske ordföranden för den turkiska fascistorganisationen Grå vargarna.

Ivar Arpi avslutar inlägget med att parafrasera Kurdo Baksi. ”Hela styrelsen för det turkiska riksförbundet borde avgå. Något är ruttet i organisationen”, skriver han.

Webbtidningen Märsta.nu har tidigare under dagen uppmärksammat hur S-politikern Yasin Ipek varit på middag med Grå vargarna och även spridit inlägg av dem på Facebook. Som en konsekvens av att saken uppmärksammats har han lämnat sina uppdrag i S och även avgått som förtroendevald i Turkiska Riksförbundet där han fungerat som sekreterare.

– Vi har träffat Yasin och har haft ett bra samtal med honom. Yasin har förtjänstfullt utfört sina uppdrag som förtroendevald för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun. Vi tackar Yasin för det och önskar honom lycka till, sade Erna Wallström, Arbetarekommunens ordförande till Märsta.nu.

Nyheter Idag har sökt Dölek för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag