Björkved har länge varit en uppskattad och populär energikälla för eldning, särskilt i regioner med kyliga vintrar.   

  • Tisdag 14 nov 2023 2023-11-14
E-post 0

Vintern 2022 sköt elpriserna i höjden vilket gjorde att fler hushåll eldade för att få upp värmen i sina hushåll. Efterfrågan på björkved var väldigt hög och tillgången till ved var väldigt begränsad. Ved tillverkarna har var inte rustade för den enorma efterfrågan. Björkved är känt för att producera en ren och hög värme när det brinner, vilket gör det till ett populärt val för många som föredrar eldning i sina hem. Dessutom har björkved en behaglig doft och skapar en trivsam atmosfär.  

Under perioder av brist på torr eld virke har priset på björkved ökat. Många faktorer kan påverka tillgången, såsom klimatförändringar, elpriser och oroligheter i världen. Detta skapar en utmaning för dem som förlitar sig på ved för uppvärmning. 

Prisutvecklingen för trä är starkt kopplad till tillgång och efterfrågan. I perioder av överflöd kan priset för björkved vara relativt lågt, och konsumenterna har möjlighet att köpa bränslet till rimliga kostnader. Å andra sidan, under perioder av knapphet, stiger priserna och skapar utmaningar för hushåll som är beroende av elda för att hålla värmen. 

Trots prissvängningarna och perioder av brist på ved, fortsätter många att välja denna uppvärmningsmetod. Varför?  
För det första ger björkved en intensiv och långvarig värme, vilket gör den effektiv för att värma upp hem under kalla vintermånader. Dessutom är det en förnybar resurs, och om den hanteras ansvarsfullt kan skogsbruket för björkved vara hållbart och gynnsamt för miljön. 

För många är eldning med björkved också en tradition och en del av den regionala kulturen. Eldandet skapar en gemensam och trivsam atmosfär, och doften av brinnande björkved kan väcka nostalgiska känslor och skapa en känsla av samhörighet. 

Säkra din ved för säsongen genom att beställa din ved från www.vedgöteborg.se 
De erbjuder hemleverans av veden om du bor i: 
Angered, Anneberg, Alingsås, Askim, Asperö, Bergum, Billdal, Brännö, Donsö, Eklanda Hage, Floda, Frillesås, Frölunda, Fiskebäck, Fjärås, Gamlestan, Gottskär, Gråbo, Göteborg, Helenevik, Hisingen, Hjuvik, Hovås, Håkulla, Härryda, Ingared, Jonsered, Kungsbacka, Kungälv, Kullavik, Kåhög, Kållered Köpstadsö, Landvetter, Lerum, Lindome, Långedrag, Malevik, Marstrand, Mölndal, Mölnlycke, Nääs, Näset, Onsala, Olofstorp, Olstorp, Partille, Pixbo, Ringön, Saltholmen, Stenungsund, Stenkullen, Styrsö, Säve, Sävedalen, Särö, Tuve, Tollered, Torslanda, Utby, Vallda, Västra bodarna, Västra Frölunda Vrångö, Åsa, Öjersjö och Örgryte. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag