BLM-demonstrant skallade polis – döms

Foto: Faksimil SVT
  • Torsdag 9 dec 2021 2021-12-09
E-post

GÖTEBORG I samband med en Black lives matter-demonstration i Göteborg i fjol skallades en polisman så hårt att en tandflisa slogs av. Nu döms mannen som gjorde detta till åtta månaders fängelse, rapporterar SVT.

I juni 2020 ägde en stor Black lives matter-demonstration rum i Göteborg. Demonstrationen urartade och deltagarna gick till våldsam attack mot poliser och andra som befann sig i närheten. Sedan dess har totalt 36 personer åtalats för bland annat våldsamt upplopp.

En 31-årig man döms nu för att ha skallat en polisman i ansiktet så hårt att en flisa lossnade från polismannens tand. Mannen angrep även en annan polisman med knytnävsslag, och hans gärningar fångades på film.

”Han har hållit sig väl framme i den klunga som agerat mest aggressivt, skrikit, sprungit med i den framryckande folkmassan och även agerat våldsamt mot personer som inte var poliser”, står det i domen enligt SVT.

Mannen döms bland annat för misshandel, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman till åtta månaders fängelse. Han ska också betala 5 905 kronor i skadestånd till polismannen som han skallade. Ytterligare fyra personer döms samtidigt för bland annat våldsamt upplopp och misshandel.

Sammanlagt 14 personer har nu dömts och fler kommer att ställas inför rätta i nästa vecka.

Läs även: ”Totalt upplopp” i Göteborg efter Black lives matter-demonstrationen – stenkastning mot poliser

Läs även: Polischefen om BLM-demonstrationen: ”Vi står på demonstranternas sida”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag