”Totalt upplopp” i Göteborg efter Black lives matter-demonstrationen – stenkastning mot poliser

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 7 jun 2020 2020-06-07
E-post 1249

GÖTEBORG Polisen blåste av Black lives matter-demonstrationen på Heden på söndagen. Folkmassan fortsatte in i city där några demonstranter gick till attack mot polisen med stenar. ”Totalt upplopp på gång”, rapporterar Sofie Löwenmark på Twitter. Butiker har också fått skyltfönstrena sönderslagna, rapporterar Göteborgs-Posten.

Själva demonstrationen som inleddes klockan 14.00 inleddes utan våldsamheter men blåstes av kort därefter då Folkhälsomyndighetens maxgräns för sammankomster på 50 personer överskridits. Bland demonstranternas skyltar syntes bland annat hatbudskap riktade mot polisen – ACAB.

Polisen försökte få demonstranterna att gå hem. Men en stor andel valde att istället gå in mot centrum. Initialt menade polisen att det skedde fredligt.

– Än så länge har det varit otroligt värdigt. Folk har varit väldigt lyhörda, arrangörerna har levt upp till förväntningarna och där utöver, sade polisens presstalesperson Christer Fuxborg till Aftonbladet vid 15.30-tiden.

Ungefär en halvtimme senare, klockan 16.01, rapporterade Göteborgs-Posten om att föremål slängts mot polisen vid Götaplatsen. Strax därefter eskalerade det hela vid Bältespännarparken. Där gick några av demonstranterna till våldsam attack på polisen och kastade stenar.

Journalisten och debattören Sofie Löwenmark, som numera jobbar som politisk sekreterare för Demokraterna i Göteborg, rapporterar från händelserna i Göteborg om att polisen var i numerärt underläge.

Facebooksidan Stöd svenska polisen lade under söndagskvällen upp en film som tycks visa hur flera demonstranter attackerar en polisbuss.

Enligt polisen hade man vid 17-tiden omringat en mindre grupp demonstranter i Brunnsparken. En grupp som polisen säger har varit drivande för att skapa oro.

– Det var några som var med i demonstrationståget som vi märkte inte var där av rätt orsak, och som vi punktmarkerat med civil personal. De har försökt starta bråk, kastat flaskor och sparkat mot fordon. Vi verkar ha fångat in en del av dem nere vid Brunnsparken, säger Christer Fuxborg vid polisen till TT. Flera personer har gripits i samband med oroligheterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag