Blue Origin landar raketer i direktsändning

  • Måndag 20 jun 2016 2016-06-20
E-post 1

USA Det privata rymdfartsföretaget Blue Origin som har gjort sig kända som det första företag som lyckats landa, och därmed återanvända, raketer, gjorde på söndagen en fjärde framgångsrik testuppskjutning. Och den här gången valde det annars hemlighetsfulla företaget att livesända händelsen på nätet. Men inte allt ser rätt ut.blue origin

Blue Origin, grundat av Amazon-miljardären Jeff Bezos, skapade rubriker i november 2015, då de framgångsrikt lyckades landa en bärraket för första gången. Att kunna återanvända raketer innebär en drastisk minskning av kostnaderna för rymdfärder och ses som en förutsättning för aktiv rymdfart i framtiden. SpaceX, ett mer känt företag i samma bransch, har också nyligen lyckats landa en bärraket efter flera tidigare misslyckade försök. Det är dock orättvist att jämföra de båda företagen eftersom SpaceX-raketerna når betydligt högre upp och följaktligen når avsevärt högre hastighet på nervägen.

Till skillnad från SpaceX, som idag är kontrakterade av Nasa för att leverera materiel och förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS, har Blue Origin ännu inte kommit så långt att de börjat ta kunder. Deras ambition är också lägre, nämligen att låta rymdturister nå en höjd av ungefär 100 kilometer för att uppleva några minuter – eller sekunder, beroende på vem man frågar –  av mikrogravitation, det vill säga i praktiken tyngdlöshet.

Att söndagens uppskjutning skulle livesändas förvånade många eftersom Blue Origin tidigare har varit notoriskt ovilliga att dela med sig av information om företagets framsteg, och ingen tidigare uppskjutning har visats för journalister eller allmänhet.

Då Nyheter Idag granskar filmen från uppskjutningen reses emellertid en del frågetecken. Den mest kritiska delen av landningen, då raketen faktiskt tar mark, ser nämligen ut att vara en uppenbar 3D-animation. Likaså en senare sekvens som visar raketen stående på marken, där filmmakarna till och med lagt in en skalbagge som kryper över ”linsen”. Det bör också tilläggas att de kommentatorer som hörs i filmen på inget vis nämner detta, utan bara talar om en felfri och perfekt landning.

Man behöver dock inte dra alltför stora växlar på detta. Den mest uppenbara anledningen är att företaget helt enkelt vill dölja viktiga företagshemligheter. De som skriker högst på internet om att filmen innehåller datorgenererade bilder hävdar samtidigt att det är en konspiration för att dölja att världen egentligen är platt. Så långt tänker vi inte gå. För den som själv vill bedöma finns några bilder ovan, samt filmen i sin helhet nedan.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag