Bonniers sajt KIT ringde – Nu anklagas jag för att vara fattig

Chang Frick vill legalisera Cannabis.
  • Torsdag 14 jan 2016 2016-01-14
E-post 1092

BLOGG Efter veckans alla turer i media så har för första gången en svensk journalist kontaktat mig. Men han ställde inte frågor om DN, han ville granska mig och min familjs privatekonomi.

Idag blev jag kontaktad av Kolbjörn Guwallius, som förklarade att han skriver för Bonniers sajt KIT. Han hade frågor med anledning av de senaste dagarnas mediala turbulens. Frågorna hade inget med DN att göra utan min och min sambos privatekonomi.

Jag fick kritiska frågor för att jag är fattig och inte deklarerat några inkomster. Jag erkänner, jag är fattig. Jag har inte kunnat redovisa någon lön de senaste åren – mediebranschen är tuff.

Men vad har jag då levt på?

Jag har levt på min sambo och framför allt hennes mamma. Jag har även lånat från kompisar, bland annat Jakob Bergman som är ansvarig utgivare. Jag har små utgifter, jag lever i förorten i Hallunda som ligger strax söder om Fittja.

Intäkter från Nyheter Idag har fakturerats från Jakob Bergman till en början men förra året registrerade min sambo en f-skatt och har tagit hand om ekonomin. Anledningen är dels att jag hinner inte sköta hand om ekonomin och pappersjobb, dessutom sköter hon det bättre än mig.

Hon betalar givetvis skatt på den vinst som kan bli över på verksamheten i Nyheter Idag. Hittills är det blygsamma summor, men jag gör var jag kan för att få snurr på allt.

Har jag fått pengar som jag inte redovisat för skattemyndigheten? Jag erkänner att jag inte är en skatteexpert. En del läsare har skänkt pengar under tiden jag skrivit för sajten. Inga stora belopp, men det har hjälp oss hålla näsan över vattnet. Jag kan undersöka med skatteverket vad som gäller, men vad jag förstår har gåvoskatten avskaffats.

Jag trodde jag svarade på alla frågor, men låt mig göra det igen.

Hur fakturerar Nyheter Idag sina intäkter, när varken han själv eller den han hänvisar till (Jakob Bergman) har någon aktiv firma inom företaget?

– Som jag faktiskt svarat, min tjej har f-skatt sedan förra året. Hon fakturerar, vi har gemensamt hushåll och bor ihop. Innan dess hade Jakob hand om den biten.

Vad lever Chang Frick och hans familj av, utan varken inkomster eller förmögenhet?

– Förutom att tjejen som fakturerar och har hand om ekonomin och får ett visst överskott på det har hennes mamma ställt upp med pengar. Jag har fått gåvor från läsare också.

I övrigt bor jag, min sambo och två barn i en ganska liten lägenhet. Jag har inte varit utomlands på flera år och jag har inte haft råd att köpa nya kläder de senaste åren, något mina kompisar brukar skoja om. Givetvis är KIT och Guwallius välkomna att komma hem till mig och inspektera min garderob och allt jag äger och har.

Det kan också vara nyttigt för dem att komma ut till förorten som omväxling.

Vi har råd till hyra och mat, några pengar över blir det inte. Men det går runt iallafall och jag är nöjd med livet även om det är lite knapert ibland. Jag förstår att KIT är skeptiska, men alla har inte tillgång till 50 miljoner från Bonnier. Men även om jag inte har de pengarna, så har jag i vart fall betydligt fler läsare än KIT om vi får tro Alexa-rankingen.

Kit kan lära sig från Nyheter Idag, vi ställer gärna upp. Skärmdump alexa.com

Kit kan lära sig från Nyheter Idag, vi ställer gärna upp. Skärmdump alexa.com

I gengäld hoppas jag att DN kan skärpa sig och svara på mina frågor istället för att lägga på när vi ringer. Jag svarar på frågor när deras systersajt KIT hör av sig och jag kommer svara alla andra som undrar något.

Är det okej med DN?

UPPDATERING: På inrådan av Flashbackanvändare kan den som vill Swisha bidrag till sajtens verksamhet på nummer 0700 90 61 90 – betalningsmottagare är Joakim Ramstedt, han skriver ibland på sajten. Själv har jag inte Swish, min mobiltelefon har för övrigt slutat fungera.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag