Botkyrka bibliotek erbjuder besökare köpa ”Pippi Långstrump i Söderhavet” – annars eldas de upp
BOTKYRKA Sveriges mest mångkulturella kommun, Botkyrka söder om Stockholm, har beslutat rensa ut icke-censurerade exemplar av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump-böcker från sina bibliotek. Den som vill kommer emellertid få möjlighet att köpa de gamla böckerna. Det säger kommunens tillförordnade förvaltningschef Roger Vintemar till Nyheter Idag.
Det blev en rejäl kontrovers i förrgår när SVT-profilen Janne Josefsson anklagade Botkyrka kommun för att ägna sig åt bokbål. Bakgrunden var att kommunens bibliotek beslutat sig för att rensa ut gamla upplagor av Astrid Lindgrens populära böcker om Pippi Långstrump.
– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det i mig något som säger ”vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna. Ska inte de få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden”, sade Josefsson till Expressen igår.
Janne Josefsson: Botkyrkas Bibliotek bränner Astrid Lindgrens böcker
Det ”förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska” i böckerna, hävdar kommunen på sin hemsida. I synnerhet gäller det boken ”Pippi Långstrump i Söderhavet”.
Från och med 2015 kom nya utgåvor av Astrid Lindgrens populära barnböcker där politiskt känsliga formuleringar strukits. Ett ord som tagits bort är ”negerkung”, en titel som Astrid Lindgren gav till Pippi Långstrumps pappa. Det är de nya censurerade böckerna som kommunen nu köper in istället.
På hemsidan dementerar kommunen dessutom Josefssons anklagelser om att det handlar om att ”bränna böcker”. Istället föredrar man det mindre känsliga ordet ”gallra” och det heter att böckerna återvinns.
”För mer information om hur böcker återvinns hänvisar Kultur- och fritidsförvaltningen till återvinningsbolaget SRV”, avslutas pressmeddelandet.
Nyheter Idag har under dagen idag sökt SRV återvinning för att ta reda på vad företaget gör med kasserade böcker. Vi har, trots upprepade påringningar, inte lyckats få tag på någon på företaget som kan svara på den frågan. På sin hemsida skriver emellertid SRV att böcker med hård pärm klassas som grovsopor och slängs i en container för brännbart material. Pocketböcker blir istället till returpapper liksom tidningar och annat återvinningsbart papper.
De flesta böckerna om Pippi Långstrump är antingen inbundna, kartonnage eller har andra typer av bindningar som ger dem hårda pärmar. Det innebär alltså att Astrid Lindgrens gamla böcker från biblioteken i Botkyrka kommer brännas upp.
Roger Vintemar, tillförordnad förvaltningschef på Botkyrka kommun, säger till Nyheter Idag att han inte ser det som att biblioteken ägnar sig åt att förstöra delar av det svenska kulturarvet när Astrid Lindgrens originalböcker eldas.
– När det gäller kulturarvet så finns ju boken kvar i förlagets nya version, säger han.
Han skriver sedan i ett mejl att den som är intresserad av ett icke-censurerat exemplar av Astrid Lindgrens gamla barnböcker har möjlighet att höra av sig till biblioteket för att köpa ett.
”Ja, som intresserad kan man gå till våra bibliotek och titta vad som finns i aktuellt i försäljningshyllan”, skriver han. Han skriver också att ”Samtliga utgallrade böcker står ute för försäljning under en längre period, dvs 2-4 veckor.”
De böcker som inte säljs skickas därefter till SRV återvinning och eldas upp.