Brist på vårdplatser i Sverige tvingar mammor att flyga till Finland

Foto: Flickr
  • Tisdag 4 jul 2017 2017-07-04
E-post 440

UPPSALA Resursbristen i svensk sjukvård är nu så omfattande att mammor flygs till finska sjukhus för att föda barn. Hittills i år har två familjer varit tvungna att flyga från Uppsala till Finland för förlossning. Nu överväger sjukhusen att teckna avtal för fler vårdplatser utomlands om situationen skulle eskalera.

För andra gången i år har en familj flugits till Finland för att föda barn, denna drastiska åtgärd sker till följd av en akut brist på vårdplatser i Uppsala, rapporterar P4 Uppland.

På grund av personalbrist har Akademiska sjukhuset i Uppsala tecknat avtal med sjukhuset i Åbo, avtalet innebär att Åbo undanhåller två stycken vårdplatser till Stockholm och Uppsala i nödfall.

Ärendet gäller specifikt sjuka barn som föds i förtid och på grund av personalbrist har man skurit ner antalet vårdplatser på Neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Situationen är ansträngd, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset, till P4 Uppland.

Om problemet förvärras kan allt fler liknande avtal komma att tecknas, där svenska mödrar måste föda barn i andra länder för att politikerna inte tillhandahåller tillräckligt med resurser till svenska sjukvården.

– Vi får väl se hur mycket vi klarar av att överbelägga enheterna i Sverige och det är möjligt att vi kan köpa ytterligare vårdplatser i Åbo eller andra ställen utomlands, säger Erik Normann.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om problemet med mödravården i delar av Sverige, främst om kaoset som uppstått till följd av politikernas nedläggning av Sollefteå BB i Västernorrland.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

LÄS ÄVEN: Norrländska mammor vägrar föda barn i bilen – Nu ryter de ifrån och ockuperar Sollefteå BB

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag