Norrländska mammor vägrar föda barn i bilen – Nu ryter de ifrån och ockuperar Sollefteå BB

Ett bra ställe att föda barn på? Bild: Flickr
  • Måndag 30 jan 2017 2017-01-30
E-post 2930

SOLLEFTEÅ Gravida mammor förväntas föda barn i bilen längs med Västernorrlands vägar. Detta efter att S och Mp i regionen tagit beslutet att lägga ned Sollefteå BB. Nu ockuperar sollefteåborna BB i protest. ”Det är lite synd om människorna att de inte kan titta framåt”, säger regionpolitikern Annicka Burman (v) och skrattar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Västernorrlands län har beslutat sig för att lägga ned Sollefteå BB.  Trots att beslutet lett till starka reaktioner från sollefteåborna har politikerna vägrat ändra sig. De norrlänningar som tidigare kunnat räkna med att ha ett BB i Sollefteå kommer nu bli tvingade att ta sig till antingen Örnsköldsvik eller Sundsvall, städer belägna nio respektive tolv mil bort. De nya restiderna kommer variera mellan en timme och 20 minuter upp till dryga två timmar på bitvis dåliga norrlandsvägar. Än värre blir det för de boende på landsbygden som redan innan nedläggningen hade långt till BB.

Den socialdemokratiska regionpolitikern Jan-Olov Häggström har tidigare försvarat beslutet i en intervju med P4 Västernorrland.

– Det känns bra att ta ett beslut för att få en ekonomi i balans, sa Jan-Olov till P4 Västernorrland.

Enligt läkartidningen beräknar Västernorrlands landsting med att de kommer spara 15 miljoner kronor per år på nedläggningen.

Politikernas beslut har tvingat ideella krafter på lokal nivå att agera. Bland annat har ABF på orten, i ett desperat försök att förebygga dödsfall hos gravida och nyfödda, startat studiecirklar i ”bilförlossning”. Trots möjligheten till studiecirkel känner sollefteåbor fortfarande oro och ilska över beslutet.

Under måndagen ska Sollefteå BB ockuperas, detta rapporterar SVT.

En av initiativtagarna till ockupationen är mamman Anna-Marica som för två veckor sedan födde sin son Vincent på Sollefteå BB. Hon hoppas att ockupationen  ska leda till att politikerna till sist ändrar sitt beslut.

– Det är ju främst vi unga och mammor och gravida som ska ockupera är tanken men man vet ju inte hur länge en gravid orkar. Vi vet inte heller vad det blir för genomslag. Men jag hoppas verkligen att vi orkar tjura ut landstinget, säger Anna-Marica till SVT.

Vincents pappa Anders bävar inför tanken på hur förlossningen hade slutat om Anna-Marica varit tvungen att föda på vägen mot Sundsvall eller Örnsköldsvik.

– Att detta skulle ha skett i till exempel Gålsjöskogen eller längs Viksjövägen, det skulle jag inte kunna tänka mig. För med tanke på den eftervård som krävdes på min fru, Anna-Marica, är jag inte säker på att hon skulle sitta här idag. Då kanske jag hade suttit ensam här med Vincent, säger Anders.

Vänsterpartisten skrattar åt sollefteåborna

När SVT ber regionpolitiker att kommentera ockupationen av BB får S och Mp medhåll av oppositionen.

– Jag kan förstå frustrationen och att de vill göra ett sista ryck, men vi har sagt från moderaterna att en demonstration är okej, men inte en ockupation. Det tror vi inte är lösningen, säger Stig Grip (M), gruppledare i landstinget, till SVT.

–  Det är lite synd om människorna att de inte kan titta framåt, säger en skrattande Annicka Burman (v), ledamot i regionstyrelsen.

De lokala partierna Västra Initiativet och Sjukvårdspartiet Västernorrland stödjer sollefteåbornas ockupation och kallar nedläggningen för ett politiskt svek mot länets befolkning. De lokala partierna vill bevara Sollefteå BB.

Är det rätt att göra motstånd mot nedskärningarna?
1930 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag