Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Foto: Flickr & Faksimil Facebook
  • Söndag 26 feb 2017 2017-02-26
E-post

SOLLEFTEÅUtan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten.” Så beskriver mamman Emma Andersson hur det var att föda i bilen för att politikerna lagt ner hennes BB i Sollefteå. ”Fan ta er politiker”, avslutar hon ett inlägg på Facebook.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat hur regionpolitikerna i Västernorrlands landsting stängde ner Sollefteåbornas BB. Beslutet har väckt kraftiga reaktioner och BB i Sollefteå har till och med ockuperats i protest. Regionpolitikerna ville spara pengar, närmare bestämt 15 miljoner, samtidigt betalar landstinget dubbla summan skattepengar för 20 av sina landstingschefer. I samband med att BB stängdes ner tog landstingspolitikerna även beslut om att stänga ned akutkirurgin i Sollefteå. Under fredagen 23 februari skedde den första bilförlossningen längs med en av norrlands snötäckta vägar. Emma Andersson blev den första mamman att få uppleva landstingspolitikernas nedskärningspolitik in på bara skinnet

Hon och hennes sambo körde i rusande fart mot närmsta BB, som efter landstingspolitikernas beslut, nu är beläget i Örnsköldsvik 14 mil bort. Under den guppiga bilfärden genom ett snöhärjat Norrland känner Emma hur det inte längre går att hålla emot värkarna. Barnet är på väg ut och BB är långt, långt borta. Emma har efter den traumatiska upplevelsen valt att tala ut om hur illa situationen i Västernorrland blivit på grund av landstingspolitikerna. På sin Facebook skriver hon om hur det var att tvingas föda barn i bilen.

”Jag försöker för kung och fosterland knipa allt jag kan för jag vill verkligen inte föda i bilen. Samtidigt som jag har panik, är otrygg och rädd + alla dessa jävla gupp. Hoppas jag att åtminstone ambulansen med barnmorskan hinner möta oss. Sambon har barnmorskan i ambulansen på högtalare i telefon. Samtidigt som jag får ännu en krystvärk och känner att huvudet vill ut…. så hör jag att en väg är avstängd pga vägarbete så de måste köra via Bjästa….. Senare hör jag att de har 1,5-2mil kvar. För mig kändes det som 30mil bort”, skriver Emma Andersson på Facebook.

Emma och hennes sambo tvingas stanna efter vägen och en svenska flicka föds i vad som hennes mamma beskriver som en mardröm.

”Jag fick tillåtelse att krysta. En flicka fick se världen för första gången på 10sek. Klockan var 10:07. En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde.”

Några minuter efter förlossningen skett anländer ambulansen från Örnsköldsvik. Emma beskriver hur ambulanspersonalen hjälper henne ut ur bilen. Hon avslutar sitt Facebookinlägg med en uppgiven hälsning riktad till de politiker som genom sina beslut påtvingade henne den traumatiska upplevelsen.

”Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång. Allt gick bra fysiskt men pyskiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta År2017? Fan ta er politiker.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag