Bröder friades från mord efter att ha tigit under rättegång – får extra högt skadestånd

Foto: Flickr
  • Lördag 16 Nov 2019 2019-11-16
E-post 1874

HALMSTAD Två unga tvillingbröder misstänktes för mord på en 30-årig man. De teg sig igenom rättsprocessen och friades. Nu får de extra högt skadestånd för tiden i häkte efter beslut av JK. Åklagaren anser dock att de inte borde ha något ersättning alls då de inte samarbetat.

Två 19-åriga tvillingbröder från Ronneby som friades för mordet på en 30-årig man  i Marbäck utanför Halmstad i januari 2018 får över en halv miljon i ersättning av staten för tiden de satt häktade, rapporterar Hallandsposten. 

Efter beslut av Justitiekanslern får bröderna 265 000 kronor var i ersättning – nästan 100 000 kronor mer än den summa de själva krävt, som var på 170 000 kronor var. Den normala ersättningen för den tid bröderna varit frihetsberövade är 110 000 kronor.

Bröderna krävde en extra hög ersättning eftersom de är så unga, för att brottet blivit så uppmärksammat och för att de ansett sig utpekade i hemorten Ronneby som de flyttat ifrån. Något JK höll med om.

Kammaråklagare Andreas Bergman i Halmstad höll däremot inte med, utan anser att bröderna inte borde ha någon ersättning alls, då de teg sig igenom rättsprocessen och därmed försvårade utredningen.

”Åklagarens uppfattning är att (de) i stor utsträckning och genom sitt eget agerande bidragit till frihetsberövandet. Genom agerandet har (de) försvårat sakens utredning och själv(a) bidragit till att (de) kvarblivit i häkte. Någon ersättning ska därför inte utgå.” skrev Bergman i sitt yttrande.

Enligt lagen kan ersättningen för tid i häkte minska ”om den skadelidande genom sitt eget beteende har orsakat beslutet om fri­hetsberövande”.

JK menar dock att man inte kan kräva av en misstänkt att denne är ”positivt verksam” för att underlätta en utredning. Den extra höga ersättningen motiveras enligt JK av brödernas låga ålder.

Läs även: Friades för gruppvåldtäkten i Fittja – får höga skadestånd

Läs även: IS-terrorist kräver ersättning av Sverige för uteblivet aktivitetsstöd

Lyssna även på: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag