Friades för gruppvåldtäkten i Fittja – får höga skadestånd

Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 29 mar 2019 2019-03-29
E-post 3335

STOCKHOLM Fem män friades i december 2017 för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja söder om Stockholm efter en av tingsrätten hårt kritiserad polisutredning med flera brister. Nu tilldelas tre av dem höga skadestånd – omkring 200 000 kronor var – rapporterar mitti.se.

En kvinna vittnade om att hon våldtagits av ett flertal män i ett trapphus i Fittja i augusti 2016, och fem män åtalades senare, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp. Alla friades av Södertörns tingsrätt, trots att det var bevisat att kvinnan hade omfattande skador efter övergreppen. Tingsrätten riktade även skarp kritik mot polisutredningen.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, sade chefsrådmannen Erica Hemtke i en presskommentar då.

Läs mer: Lamottes insamling: 600 000 kronor till brottsoffret i Fittjarättegången

Bristerna i polisutredningen handlade bland annat om att det hade tagit ett helt år innan de insett att målsägaren pekat ut fel trapphus, att ett flertal DNA-prover inte hade analyserats på grund av resursbrist hos NFC samt motsägelser i kvinnans vittnesmål som inte retts ut. Efter rättegången JO-anmäldes Polisen, men i januari i år meddelade JO att ingen prövning skulle göras, med hänvisning till att Polisen själva skall granska ärendet.

Nu tilldelar JK tre av männen skadestånd på mellan 195 000 och 225 000 kronor för den tid de suttit häktade. Åklagaren motsatte sig skadeståndsyrkandet då en av de åtalade medgivit att kvinnan sökt upp dem för att köpa narkotika. Alla fem åtalade hade sedan tidigare ett flertal domar i bagaget, inklusive rån, människorov och sexuellt utnnyttjande av barn.

Läs mer: Spottade gruppvåldtagna tjejen i munnen: Männen i Fittja berättar i förhör att hon var torr när hon sög av

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag