IS-terrorist kräver ersättning av Sverige för uteblivet aktivitetsstöd

Bild: Skärmdump sociala media.
  • Tisdag 3 sep 2019 2019-09-03
E-post 13660

En av de första svenska IS-terroristerna greps av brittiska myndigheter 2014 men friades 2015. Nu kräver Bherlin Gildo, som mannen tidigare hette, skadestånd från Sverige eftersom Försäkringskassan inte betalat ut aktivitetsstöd när han satt frihetsberövad i Storbritannien.

Bherlin Gildo var en av de första svenska medborgarna som anslöt sig till IS i Syrien. Flera bilder av Gildos övergrepp har publicerats på sociala medier, en del av Gildo själv.

På bilderna har Gildo trampat på döda syriska soldater, poserat bredvid lik och förnedrat kristna, enligt Kvällsposten.

I september 2014 greps Gildo greps  på Heathrows flygplats i Storbritannien, och ingick i en utredning om terrorbrott.

I juni 2015 friades Gildo, bland annat för att de jihadist-grupper han anslöt sig till fick stöd av Storbritannien, enligt Daily Mail.

Efter att han friats återvände Gildo till Sverige där han bytte namn och adress.

Läs även: Satte dit Abo Raad – men nu slutar Skatteverket granska misstänkta terrorister och kriminella

Nu kräver Gildo drygt 200 000 i ersättning från svenska staten. Anledningen är att hans aktivitetsstöd från Försäkringskassan inte betalades ut när han satt frihetsberövad i Storbritannien.

Gildo anklagar också svenska SÄPO för att ha varit inblandade i att Gildo enligt sig själv varit felaktigt frihetsberövad.

”Ingen erkänner vem/vilka (som) beordrade eller beslutade om frihetsberövandet men Säpo samarbetade med MI6 i England” skriver Gildo i sin skadeståndsansökan till justitiekanslern.

– Han hävdar att svenska Säkerhetspolisen hjälpt till med information, men det finns det ingen bevisning för. Visserligen har de pratat med varandra, men det innebär inte att han blev åtalad på svenska statens vägnar i Storbritannien, säger Magnus Ranstorp, statsvetare och expert på terrorism, till Kvällsposten.

Enligt Ranstorp borde Gildo rikta sina krav till den brittiska staten snarare än den svenska. Samtidigt konstaterar Ranstorp att de dokumenterade handlingar Gildo begått inte fått några rättsliga följder.

– Jag skulle säga att han är motbjudande öppen kring vad han hållit på med där nere. På de bilder som han poserat på och i de sammanhangen. Därför frågar jag mig varför man inte inlett en förundersökning om krigsbrott, i relation till vad han gjort, säger Ranstorp.

Läs även: Åklagare: ”Måste ges en möjlighet att komma tillbaka till det svenska samhället”

I februari i år sade folkrättsåklagaren Karolina Wieslander i SVT:s ”Agenda” att det fanns goda möjligheter att åtala återvändande IS-terrorister i fall det finns bevis.

– I den mån vi ser att det finns bevisning så har vi i Sverige mycket goda förutsättningar att åtala och lagföra dessa personer, sade Wieslander.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag