Busch: Moraliskt förfall – inte fattigdom – bakom våldet

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 maj 2022 2022-05-11
E-post 5895

SVERIGE Enligt vänstern är det fattigdom som leder till att våldsverkare försöker stena poliser till döds. KD-ledaren Ebba Busch håller inte med utan pekar i stället på ett moraliskt förfall.
– Fattigdom kan aldrig vara en ursäkt för att begå en våldtäkt, säger hon.

I SVT:s Morgonstudion fick Ebba Busch bemöta vänsterns ofta upprepade mantra om att det är dåliga ekonomiska förhållanden som ligger bakom den grova brottsligheten i Sverige.

Nyligen sade exempelvis Miljöpartiets Märta Stenevi att det är fattigdom som ligger bakom kriminaliteten och korankravallerna.

Läs mer: Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

– Fattigdom kan aldrig vara en ursäkt för att man till exempel kastar sten i syfte att ha ihjäl svensk polis. Det kan aldrig vara en ursäkt för att begå en våldtäkt, kan aldrig vara en ursäkt för att råna äldre i ett land, sade KD-ledaren.

– Det är ett moraliskt förfall som inte har att göra med etnicitet, utan som har att göra med att vissa värderingar måste gälla oss alla oavsett var vi kommer ifrån. Det är det som binder oss samman över generationsgränser, oavsett bakgrund, oavsett tro. Det är den kampen som vi behöver bli tydligare med att ta.

KD-ledaren anser att ett ”etiskt och värderingsmässigt utanförskap” leder unga människor in i gängkriminalitet och fundamentalism.

– Nu har vi sett en ny typ av kriminalitet där man förnedrar sina brottsoffer, till exempel. Vi såg det vid de här övergreppen i Solna för några år sedan, sade Busch.

– Det har ju att göra med en värderingsmässig syn på den man utsätter för brottet.

Läs även: Tortyren på kyrkogården i Solna: Slipper maxstraff

Läs även: Hovrätten sänker straff efter tortyrrånet i Solna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag