Tortyren på kyrkogården i Solna: Slipper maxstraff

Mohammed El Hani och Ali Jahani Foto: Polisen
  • Torsdag 7 jan 2021 2021-01-07
E-post

SOLNA De tvingade de två minderåriga brottsoffren att klä av sig sina kläder. Sedan utsatte de sina offer för en sadistisk, meningslös och utdragen tortyr på en kyrkogård i Solna. Nu döms kumpanerna Mohammed El Hani och Ali Jahani till fängelse av Solna tingsrätt – men slipper maxstraff.

Tingsrätten finner de båda männen skyldiga på samtliga åtalspunkter: Grovt rån, människorov, grov misshandel, grov våldtäkt och övergrepp i rättsak.

Amin El Hani, som var 18 år när brotten begick, får åldersrabatt på sitt straff och döms till 5 år och 6 månaders fängelse. Med den svenska tvåtredjedelsfrigivningen kommer han att sitta 3 år och 7 månader i fängelse.

Ali Jahani hade fyllt 21 år och får därmed ingen åldersrabatt. Han döms till 9 års fängelse. Med den svenska tvåtredjedelsfrigivningen kommer han att sitta 6 år i fängelse.

De ska betala skadestånd på 253 000 kronor respektive 144 000 kronor till de två brottsoffren.

Tingsrätten skriver i domen:

”Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till fängelse nio år. Med hänsyn till straffvärdet är annan påföljd än fängelse utesluten. Påföljden ska bestämmas till fängelse nio år.”

Det är lägre än maxstraffet som hade varit ungefär 13 år med asperationsprincipen för två av brotten, grov våldtäkt och grov misshandel.

Eftersom männen dömdes för människorov fanns även strafflängder upp till livstids fängelse formellt med i straffskalan.

Männens offer, de två minderåriga pojkarna, hade varit ute och kommit överens med sina föräldrar om att vara hemma till klockan 01.00. På vägen hem stoppades de två pojkarna av El Hani och Jahani som ville sälja på dem narkotika. När pojkarna nekade spårade det hela ur och de fördes iväg till Norra begravningsplatsen av de två männen och under knivhot fick de ta av sig kläderna.

– Det var liksom inte läge att säga emot, har en av pojkarna sagt i ett polisförhör.

Pojkarna har uppgett att de bitvis hade svårt att förstå männen då Jahani enligt en av målsägandena talar en utpräglad, guttural ”ortenslang”. El Hanis ortenslang uppges vara mindre utpräglad.

I ett förhör berättar en av pojkarna om den utdragna misshandeln och hur han tvingades ligga naken på mage. I timmar satt sedan de två männen på hans rygg.

En av pojkarna beskriver i ett förhör hur de två gärningsmännen flera gånger ställer sig på hans huvud.

– Det känns som att mitt huvud ska typ, bli mosat, typ så här potatismos, säger pojken.

Tingsrätten skriver i domen:

”Målsägandena har utsatts för kontinuerligt och allvarligt våld under omkring nio timmar.”

”Det är uppenbart att människorovet har innehållit moment som orsakat stark dödsångest och stor psykisk påfrestning för målsägandena, bl.a. med tanke på längden och arten av människorovet samt att målsägandena ”skulle begravas” i groparna i det senare skedet av händelseförloppet samt att målsägandena också annars ofta fick höra att de skulle dö.”

På morgonen lyckades pojkarna till sist fly sina plågoandar efter att en av dem blivit våldtagen med en pinne och en kotte, de blivit brända med tändare och knivskurna och slagna och sparkade på.

De påträffades av en förbipasserande i Solna på morgonen den 23 augusti. Den ene pojken var helt naken, den andre hade t-shirt.

– De såg för jävliga ut. De var totalt förvirrade och rädda och de bara babblade på. Jag trodde först de var fulla. Båda pojkarna var i liknande tillstånd men den ena pojken var mer slagen än den andra, säger vittnet, som hjälpte pojkarna att ringa polis, i polisförhör.

El Hani är född i Sverige, andra generationens invandrare med rötter i Tunisien. Han har dömts till ungdomsvård för försök till stöld.

Jahani är 21 år och invandrare från Iran. 2014 blev han svensk medborgare och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning. Han dömdes i i början av juli förra året av Nacka tingsrätt till fängelse i 18 månader för mordbrand. Mordbranden gällde en bil som en kompis till Jahani hade som han hjälpte till att elda upp, ett försök till försäkringsbedrägeri.

Jahani släpptes ur häktet trots att han skulle avtjäna fängelsestraff.

– Åklagarens häktningsyrkande var att han skulle vara häktad endast om han dömdes för grov mordbrand. Det är rätten i och för sig inte bunden av, men det här var en ganska ung person. Åklagaren menade väl att (Jahani) skulle kunna undandra sig straffet, som hade blivit avsevärt längre, om han dömts för grov mordbrand, sade rådman Thomas Arvefors, som var domare i målet, till Expressen och tillade:

– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt.

De två männen var också åtalade för ett rån tidigare under sommaren i anslutningen till Solna pendeltågstation. Där döms El Hani men Jahani frias av tingsrätten då bland annat utpekandet av honom är gjort först när åtal är väckt och att bevisningen enligt tingsrätten inte är tillräcklig för att det ska vara ställt bortom allt rimligt tvivel att han var en av rånarna (båda offren pekade utan att tveka ut honom i rättsalen under huvudförhandlingen).

Advokat Mats Bergh, rättslig expert, har läst domen.

– Det är en välskriven dom utifrån den ganska tunga bevisningen som finns i målet. Dels består den av trovärdiga utsagor från målsäganden. Men det finns också teknisk bevisning i form av mobiltrafik och dna-träffar på bland annat den ena personens sko och den andra personens kniv.

El Hani och Jahani kunde gripas i anslutning till brottsplatsen och bara minuter efter att polisen ringts till platsen. Vad har det haft för betydelse för utredningen?

– Det har haft oerhört stor betydelse. Det hade blivit betydligt svårare om de inte hittats omedelbart. Men med det sagt, bägge är dömda sedan tidigare. Vilket betyder att båda borde ha topsats tidigare och då skulle man sannolikt ha fått träff på DNA:t, säger Mats Bergh.

De två slipper maxstraff. Mats Bergh påpekar att det för att vara Sverige får sägas vara ett relativt långt straff.

Bli prenumerant och läs en av pojkarnas berättelse om natten på kyrkogården:

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag